Foto: zamanaustralia.com

De Fethullahistische Terroristische Organisatie (FETÖ) zal de krant Zaman Australia niet langer drukken. Door financiële moeilijkheden en dalende interesse van de Turkse gemeenschap in Australië moet de krant de deuren sluiten.

De laatste tijd zeggen meer en meer Turken hun abonnement op of weigeren ze Zaman Australia te verkopen in hun winkels. Dat begon na de mislukte poging tot staatsgreep van FETÖ tegen de legitiem verkozen regering onder leiding van president Recep Tayyip Erdoğan.

FETÖ wordt geleid door Fethullah Gülen, die in de VS woont. Hij wordt ervan beschuldigd de drijvende kracht te zijn achter de mislukte poging tot staatsgreep van 15 juli 2016. Daarbij kwamen 251 mensen om het leven en zowat 2200 anderen raakten gewond.

Terreurnetwerk

De Turkse regering beschuldigt het terreurnetwerk er ook van dat het al lang probeert om de Turkse staat omver te werpen. Dat zou ze doen door te infiltreren in de Turkse instellingen, meer bepaald in het leger, de politie en het gerecht.

Zaman Australia geraakte in een financiële impasse doordat de inkomsten uit reclame opdroogden, als gevolg van de dalende belangstelling bij de lokale Turkse gemeenschap. Eerder moest het propagandablad ook al haar kantoor in Auburn, in de ruime omgeving van Sydney, sluiten.

Daarnaast schrijven de Turken hun kinderen niet langer in in scholen van FETÖ. Die werden gebruikt om het terreurnetwerk te financieren.

FETÖ, dat financieel op sterven na dood is, is nog steeds actief onder de naam Australische Universele Federatie (AUF).

In Australië zijn vijf organisaties actief die deel uitmaken van het FETÖ-netwerk: Sirius in Victoria, Amity in New South Wales, Fountain in West-Australië, Pinnacle in Zuid-Australië en Wisdom College in Queensland.

AA

S.V.R.