Alle scholen die banden hebben met FETÖ in Ethiopië zullen overgedragen worden aan een Turkse scholenfonds, de Ethiopische president Mulatu Teshome Wirtu kondigde dit onlangs aan op een persconferentie.

De aankondiging vond plaats prompt nadat hij de Turkse president Erdoğan ontmoette gedurende een officieel staatsbezoek aan het land. Wirtu betoog ook zijn steun aan Turkije in de strijd tegen terreur en veroordeelde opnieuw de gefaalde coup van 15 juli 2016.

Om deze steun vorm te geven, zal Ethiopië alle FETÖ scholen overdragen aan het Turkse Maarif scholenfonds. Erdoğan herhaalde dat de samenwerking tussen beide land van groot belang is en dat zij beiden gedetermineerd zijn om de “tumor” die FETÖ is te verwijderen.

Veroordeling coup

De president gaf ook aan dat Ethiopië een van de eerste landen was die de coup veroordeelde, als teken van solidariteit met Turkije. Turkije heeft in navolging van de gefaalde coup ook wereldwijd gevraagd om alle FETÖ scholen, handelszaken en verenigingen te sluiten.

Turkse diplomaten zijn tot heden al gesprekken aangegaan met 600 buitenlandse ministers, 1.444 parlementsleden en 6.190 hoge ambtenaren wereldwijd, om te waarschuwen de mogelijke gevaren van FETÖ. Dit zeggen bronnen binnen het kabinet van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tot op heden, zijn er al meer dan 80 FETÖ organisaties die opereerden onder de controle van Fethullah Gülen gesloten en overgedragen aan de Turkse overheid.

Sabah