Foto: Taksim

De stedelijke cultuurbescherming in Istanbul heeft haar toestemming gegeven voor de bouw van een moskee op het Taksim plein.

Het controversiële plan staat al een decennia lang op het politieke agenda, maar werd tot nu toe tegengehouden. De moskee zal een oppervlakte hebben van 1.482 vierkante meter en een hoogte van 30 meter, als men de minaretten niet meetelt. Het complex zal ook onderdak bieden aan een conferentieruimte en het ondergrondse gedeelte zal plaats bieden aan een parking met een capaciteit van 180 voertuigen. De grond waarop de moskee gebouwd zal worden, is tot op heden in handen van de Turkse dienst voor monumentenzorg en erfgoedbeheer.

Controverse

Decennialang werd de bouw van de moskee besproken. In 1983 werd een gelijkaardig project gelanceerd, maar de overheid was van mening dat de bouw van de moskee inging tegen het publieke belang.

Tijdens de jaren die hierop volgden, werden verschillende plannen ingediend voor de bouw van een moskee op Taksim. Uiteindelijk oordeelde de Raad van State in 2015 dat het project mocht doorgaan.

Hürriyet