De voorzitter van de directieraad van Diyanet, Mehmet Görmez, heeft imams gewaarschuwd dat zij zich “niet mogen inmengen met politieke zaken in de moskee”, de aanleiding hiervoor is een onderzoek dat geopend werd, nadat een imam opriep om ‘JA’ te stemmen in het komend referendum.

“Enig woord of lezing die voor controverse zorgt in het dagelijkse leven van moskeegangers of zou kunnen leiden tot discriminatie, moeten uit de moskee geweerd worden,” verklaarde Görmez.

Hij verwees hier duidelijk naar de video van Hüseyin Güleç, de imam van de Modoko moskee in Istanbul. In de video verzocht hij andere imams ‘JA’ te stemmen in het komend referendum over het presidentieel systeem.

Görmez heeft een waarschuwing uitgebracht naar alle imams, in de zin dat zij geen gebruik mogen maken van discriminerende retoriek en dat onderzoeken geopend zullen worden naar eenieder die in de moskee een politieke campagne begint.

Politieke verschillen overstijgen

“Religieuze erediensten zouden politieke verschillen moeten overstijgen. Deze erediensten, die een gedeelde waarde zijn van ons allen, zouden de maatschappelijke vrede moeten omarmen. Bovenal, religie zou geen onderdeel van politiek mogen uitmaken,” voegde hij eraan toe.

De oppositie CHP afgevaardigde Gürsel Tekin stelde hierop met een parlementaire vraag over de controverse die imam Güleç heeft doen ontstaan, zeggend dat “deze man kan een imam zijn, maar dat hij geen gelovige kan zijn”.

Hurriyet