De Turkse minister van Toerisme Nabi Avci en de Israëlische minister van Toerisme Yariv Levin tijdens een persconferentie 7 februari 2017 (Foto via TRT WORLD)

Nabi Avci, de Turkse minister van Cultuur en Toerisme heeft afgelopen dinsdag een vergadering in Tel Aviv bijgewoond. Het bezoek van de minister is het eerste ministerieel bezoek aan Israël sinds 2010.

Avci was één van de ministers die aanwezig waren op een conferentie over het toerisme in de Middellandse Zee. Yariv Levin, de Israëlische ambtsgenoot van Avci, beschreef de conferentie als de grootste conferentie die door Israël werd gehouden.

Nabi Avci

Toerisme

“We hebben de bilaterale banden tussen onze landen besproken,” zei Avci na afloop van de conferentie. De minister beklemtoonde dat Israëlische toeristen in Turkije welkom zijn: “Vorig jaar brachten 260.000 Israëlische burgers een bezoek aan ons land. Volgens mij is het mogelijk om dit cijfer te verhogen naar 600.000,” volgens de minister bezochten 30.000 Turken op hun beurt Israël.

Vreedzame oplossing

Verder benadrukte Avci dat Turkije al het mogelijke zal doen om een vreedzame oplossing te vinden voor het Palestijns-Israëlisch conflict: “We oefenen druk uit en hopen dat een verbetering in onze bilaterale relaties de vrede in het land ten goede zal komen.”

Yariv Levin, de Israëlische minister voor Toerisme

Turks model

Na afloop van de conferentie verklaarde Levin dat de toeristische sector in Israël het Turkse model als voorbeeld heeft: “De toeristische sector in Israël heeft de laatste jaren een grote groei meegemaakt. Het aantal toeristen neemt ieder jaar toe. In menige aspecten volgen we het model dat Turkije heeft gebruikt om haar toeristische industrie op te bouwen,” aldus de Israëlische minister.

Dodelijke raid op scheepskonvooi

Turkije en Israël herstelden vorig jaar hun diplomatische banden, na een zes jaar durende bevriezing van bilaterale gesprekken, ten gevolge van de onderschepping van het scheepskonvooi naar Gaza in 2010. Tijdens de aanval op het ‘Mavi Marmara’ schip vielen Israëlische elitesoldaten het schip aan. Hierdoor verloren 10 Turkse humanitaire werkers het leven.

Bezoek aan Palestina

De vergadering van de minister maakt deel uit van een twee dagen durend bezoek aan Israël. De minister zal ook naar Palestina reizen en een bezoek brengen aan de Al-Aqsa Moskee en de begraafplaats van Yasser Arafat. Verder zal Avci ook aanwezig zijn op een foto-tentoonstelling over de Turks-Israëlische relaties. Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door het Turks cultureel centrum.

Vorige week kwamen diplomaten uit beide landen samen in Ankara om een samenwerking inzake energie, economie, cultuur en toerisme te bespreken.

Anadolu Agency

De Zülfaris Synagoge in Istanbul dateert uit de 17de eeuw, en biedt vandaag onderdak aan het Joods museum (www.likalocalguide.com)