Foto: Gürsel Tekin

De Republikeinse Volkspartij (CHP), de grootste oppositiepartij van Turkije, duidde een kandidaat aan voor de verkiezingen van 2019. Het zou gaan om een politicus afkomstig uit Istanbul. Voorlopig is de naam van de nieuw verkozen kandidaat nog onbekend. De partij liet weten de naam bekend te maken als de tijd daarvoor rijp is.

Gürsel Tekin op 19 oktober in een televisie-interview op privézender Habertürk: “De CHP heeft al een nieuwe presidentiële kandidaat. Daarnaast heeft Kemal Kilicdaroglu, de voorzitter van de CHP, al kandidaat-burgemeesters in gedachten, die de huidige burgermeesters zouden kunnen opvolgen.”

“Alle burgemeesterskandidaten werden aangeduid, onze voorzitter heeft ze al allemaal in gedachten. We zijn op weg naar een voor ons kritieke verkiezingsronde. Het is belangrijk dat we net al onze tegenstanders alles zorgvuldig voorbereiden en plannen, er worden er al voorbereidingen gedaan in 81 provincies”, aldus volgens Tekin.

Kandidaten alsnog onbekend

Op de vraag of de CHP-leider Kilicdaroglu zichzelf zal opvolgen als kandidaat liet Tekin geen woord los: “Alles zal duidelijk worden met de tijd.” Kilicdaroglu gaf echter al eerder aan dat hij het niet juist vindt voor een partijleider tezelfdertijd presidentskandidaat te zijn. Op de vraag of populair CHP politicus Ilhan Kesici kandidaat was gaf Tekin eveneens geen antwoord.

De CHP presidentskandidaat “Moet een naam zijn die geaccepteerd wordt door minstens 49 percent van het volk en daarnaast in staat is een ja-stem te krijgen van nog een extra 5 of 6 percent.” Aldus Tekin, inspelend op een soortgelijke uitspraak van Kilicdaroglu.

Geheimhouding is nadelig?

Volgens een onderzoek van een wetenschappelijk bedrijf zou het langer geheimhouden van de eventuele presidentskandidaat een negatief resultaat kunnen hebben op het kiesresultaat.

Tekin´s antwoord: “De vorige reguleringen hieromtrent waren inderdaad democratischer en meer open maar onze tegenstanders vandaag in de politiek houden nu eenmaal weinig rekening met de democratische waarden van Turkije. Als we niet handelen zoals we handelen en de zaken geheimhouden brengen we onszelf in een nadelige positie.”

Hurriyet