Afgelopen week werd Duitsland door Turkije berispt voor het toelaten van een manifestatie in Frankfurt door aanhangers van de terroristische groepering PKK.

Burak Karartı, de Turkse consul-generaal in Frankfurt, bekritiseerde de lokale politie omdat ze niet intervenieerden om de manifestanten tegen te houden. Er waren onder meer manifestanten bij die aanhangers waren van de opgesloten PKK-leider Abdullah Ocalan.

Ongeveer 500 pro-PKK manifestanten kwamen samen op het Kennedyplein in Frankfurt op maandag, en riepen anti-Turkse slogans zonder enige confrontatie door de politie.

Enkele PKK-sympathisanten droegen verboden posters en vlaggen van de terroristische groep, hoewel het federale Ministerie van Binnenlandse Zaken dergelijke posters en vlaggen in maart had verboden.

De politie van Frankfurt ontketende ook enorm verontwaardigde reacties bij Turkse sociale mediagebruikers, omdat ze op maandag een controversiële Tweet de wereld instuurden vanuit hun officiële account. De Tweet werd gezien als een uitspraak van steun voor de samenkomst van de terroristische PKK aanhangers.

Ondanks dat de PKK verbannen is uit Duitsland sinds 1993, is de groepering nog steeds actief in het land. Ze maken veel propaganda, rekruteren veel en doen aan fondsenwerving.

De groep heeft bijna 14,000 aanhangers onder de Duits-Koerdische immigrantenpopulatie, volgens de Duitse Federale dienst voor de bescherming van de grondwet BfV.

Anadolu Agency