Het Federaal Onderzoeksbureau (FBI) is een onderzoek gestart naar de Gülenistische Terroristische groepering (FETÖ). Het onderzoekt hun netwerk in 15 Amerikaanse staten en er vonden al arrestaties plaats in de staat New Jersey. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu maandag.

Dit nieuws komt er nadat de Amerikaanse president Donald Trump afgelopen zaterdag aan zijn collega Recep Tayyip Erdoğan had laten weten dat Washington de uitlevering voorbereidt van Fethullah Gülen, de leider van FETÖ, die in de VS woont.

Çavuşoğlu hield een toespraak voor het voltallige parlement, dat bijeen was gekomen om de begroting van de centrale regering voor 2019 te bespreken. Hij zei dat Turkije onderhandelingen heeft gevoerd met de VS, om de uitlevering te vragen van 84 mensen die banden hebben met FETÖ.

Trump heeft expliciet gezegd

“We hebben officieel de uitlevering gevraagd van 84 mensen. Bij elke vergadering [met Amerikaanse diplomaten] hebben we die kwestie opnieuw aangekaart. Onze president heeft het er nogmaals over gehad in Argentinië [tijdens zijn ontmoeting met Trump in de marge van de G20-top]. Trump heeft expliciet gezegd: “We werken aan de uitlevering van de terroristische leider van FETÖ”. Zo staan de zaken ervoor wat betreft FETÖ; de FBI voert ook een onderzoek in bijna 15 Amerikaanse staten. De FBI liet weten dat ze zicht begint te krijgen op de duistere kanten van FETÖ. Er vonden ook arrestaties plaats, bijvoorbeeld in New Jersey,” aldus Çavuşoğlu.

FETÖ is verantwoordelijk voor de poging tot de mislukte staatsgreep op 15 juli 2016, die de democratisch verkozen Turkse regering ten val wou brengen. Daarbij kwamen 251 mensen om en meer dan 2200 raakten gewond.

FETÖ wordt er tevens van beschuldigd dat ze geïnfiltreerd is in de politie en het gerecht. Van daaruit zou ze twee andere pogingen tot staatsgreep hebben beraamd, op 17 en 25 december 2013, onder het mom van gerechtelijke onderzoeken naar corruptie. Daarnaast zou de terroristische organisatie rechtbanken hebben omgekocht om schijnprocessen te voeren tegen hun vijanden, door vals bewijsmateriaal te gebruiken of verzonnen beschuldigingen te uiten.

Belangrijkste uitvalsbasis

De VS blijft hun belangrijkste uitvalsbasis. Daar controleert de duistere organisatie honderden scholen en bedrijven. Ze ronselt duizenden volgelingen door hen aan visa of interessante banen te helpen. Sinds 1999 leeft Gülen in een soort zelfgekozen ballingschap, op een afgelegen domein in de staat Pennsylvania.

Sabah

S.V.R.