Eskişehir, een centraal Anatolische stad, heeft de grootste metropolen van Turkije en van de wereld verslagen door zich te kwalificeren voor de finale van de WRI Ross-prijs voor stedelijke transformatie georganiseer door het World Resources Institute.

Het in Washington gevestigde WRI Ross Center kondigde de finalisten aan voor de eerste WRI Ross-prijs voor steden op 12 december. Vijf projecten uit Colombia, India, India, Zuid-Afrika, Tanzania en Turkije werden gekozen vanwege hun transformerende invloed op steden in verschillende domeinen, waaronder economische, ecologische en sociale verandering.

“Eskişehir is niet alleen in Anatolië een attractie geworden, maar in heel Turkije, met binnenlandse en internationale toeristen die de nieuwe moderne stad komen bekijken”, zei burgemeester Yılmaz.

“Het stadsbestuur heeft een netwerk van natuurlijke infrastructuurprojecten opgezet dat een sterk vervuilde rivier heeft hersteld en de openbare groene ruimte op grote schaal heeft verbeterd, terwijl het naadloos integreert met een nieuw elektrisch tramnetwerk”, aldus de verklaring van het instituut.

Naast Eskişehir zijn er nog andere finalisten, zoals Metrocable in Medellin, Sarsai in Dar es Salaam, Swach Pune Seva Sahakari Sanstha in Pune en Warwick Junction in Durban.

De finalisten worden nu beoordeeld door de jury van de WRI Ross-prijs. Één winnaar zal de inaugurele prijs van 250.000 dollar bij een toekenningsdiner in april 2019 ontvangen.

“Het doel is om deze innovatieve initiatieven te bevorderen en anderen te inspireren. We willen laten zien hoe grote veranderingen voortkomen uit kleine veranderingen en hoe stedelijke ontwikkeling op de juiste manier niet alleen een blok of een buurt, maar een hele stad kan transformeren”, zegt zakenman Stephen M. Ross, de sponsor van de prijs.

Hurriyet

T.A.