Kemal Kılıçdaroğlu, leider van de grootste oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij), onthulde dat de directe kring rond President Recep Tayyip Erdoğan transacties heeft verricht ter waarde van $15 miljoen (12,7 miljoen euro) naar een off-shore bedrijf. Tot deze ´directe´ kring behoren zowel de broer en de zoon als een executieve assistent. Het bedrijf in kwestie draagt de naam Bellway Limited en bevindt zich in het belastingparadijs Isle of Man. De transacties gebeurden in december 2011 en januari 2012.

Isle of Man

Bellway Limited

“We hebben alle dossiers van dit bedrijf. We hebben ook alle documenten van de financiële transacties,” aldus Kılıçdaroğlu op 28 november, toen hij zijn parlementaire groep toesprak.

Kılıçdaroğlu zei dat Bellway Limited opgericht was op 1 augustus 2011, met Sitki Ayan als enig lid van het bestuur en “een pond zware sterling als stichtingskapitaal”.

“Er zijn officiele dossiers die aantonen dat het de President toebehoort, zowel van Turkije als van het Isle of Man,” zei Kılıçdaroğlu, waaraan hij toevoegde dat het bedrijf naar Kazim Öztaş was overgezet op 15 november 2011.

“Op 15 december 2011 verzond Ziya Ilgen, de schoonbroer van Erdoğan, $2,5 miljoen (2,1 miljoen euro) naar Bellway Limited. De broer van Erdoğan, Mustafa, verzond hetzelfde bedrag. Waarom verzond uw broer $2,5 miljoen (2,1 miljoen euro) naar daar? Op 26 december 2011 hebben Ziga Ilgen en Mustafa Erdoğan beiden $1,25 miljoen (1,05 miljoen euro) verzonden. Op 27 december 2011 hebben Osman Ketenci, de schoonvader van Burak Erdoğan, en Mustafa Gündoğan, een voormalige executieve assistent, ook datzelfde bedrag verzonden. Op 28 december 2011 verzond Mustafa Gundoğan $250,000 (210,000 euro). Op dezelfde dag verzond Ketenci $1 miljoen (840,000 euro). Op 28 december verzond Ahmet Burak Erdoğan, de zoon, $1,45 miljoen (1,22 miljoen euro). Op 4 januari 2012 verzond de zoon $2,3 miljoen (1,9 miljoen euro). We hebben de SWIFT-documenten van deze transacties. We hebben eveneens de bankuittreksels,” zei Kılıçdaroğlu tegen de menigte die “het ontslag van Erdoğan”eiste.

“Oneervolle, oneerlijke en vieze lasteraar”

Deze onthullingen kwamen nadat de CHP-leider de president en zijn naasten ervan beschuldigde offshore bankrekeningen te hebben.

“Wist u dat uw kinderen, schoonbroer, schoonvader van uw zoon, uw broer en uw voormalige executieve assistent miljoenen Amerikaanse dollars hebben gepompt in een bedrijf dat zich bevindt in off-shore belastingparadijzen.

Turkse president

“Als Recep Tayyip Erdoğan een enkele cent in het buitenland heeft, moet hij het bewijzen. Als het bewezen is, zal ik niet langer dan een extra minuut in deze presidentiële job blijven,” zei de Turkse president.

“In welk off-shore bank heeft Erdoğan een account? Bewijs het. Als je dit niet kan bewijzen, zal je met politiek moeten stoppen. Als je het doet, zal ik met politiek stoppen en geen minuut langer meer in deze post blijven”, voegde de Turkse president er nog aan toe.

Oppositieleider

Ook vicepremier Bekir Bozdağ reageerde fel op de oppositieleider: “Als je er niet in slaagt de relevante documenten of informatie te voorzien, ben je een oneervolle, oneerlijke en vieze lasteraar, aldus Bozdağ.

Op 28 november riep de CHP de president op om te doen wat “noodzakelijk” is. Ik heb het bewezen. Vertel me nu maar wie oneervol is. Als je een man van eer bent, zal je doen wat noodzakelijk is. Punt,” zei hij.

Advocaat Erdoğan hamert in op CHP-leider

Ahmet Özel, een advocaat van de Turkse President Recep Tayyip Erdoğan, zei dat de gepubliceerde documenten van 28 november fake zijn. Hij doet de beschuldigingen af als leugens.

Özel spoorde Kılıçdaroğlu ertoe aan om “meteen” de gewenste documenten door te mailen aan het kantoor van de staatsaanklager en tevens een criminele klacht indien noodzakelijk.

AKP-woordvoerder Mahir Ünal zei in een persmededeling dat Kılıçdaroğlu zou “verdrinken in zijn eigen laster en leugens”, waarmee hij commentaar gaf op de eerder vernoemde beschuldigingen.

Hurriyet