Robert Fisk, een ervaren journalist die werkt bij “The Independent”, zei in een recent artikel dat de Koerden in Syrië in de volgende maanden in de steek zullen worden gelaten door de V.S. De V.S. had hen tot nu toe militair gesteund.

De V.S. hielp de YPG in de strijd tegen Daesh. Fisk zei dat de YPG-militanten binnenkort in de steek zullen gelaten worden, aangezien Daesh serieus aan het verzwakken is.

“De V.S. is daadwerkelijk in de Cheshire Cat veranderd. Soms verdwijnen ze van de radar, met willekeurige verschijningen van Amerikaanse special forces die de Koerden en vreemde milities helpen. Deze milities hebben toevalligerwijze allen acroniemen bestaande uit drie letters. Ze zullen in de volgende maanden in de steek gelaten, verraden of vergeten worden,” aldus Fisk. Met zijn verwijzing naar de drie letters van de acroniemen verwijst hij naar het woordenspel dat de PKK heeft zitten spelen bij het oprichten van allerlei zustergroeperingen in de regio.

Zustergroepering

De PYD is de Syrische zustergroepering van de PKK, een groepering die wereldwijd als terroristisch wordt beschouwd. De YPG is de militaire vleugel van de PYD, net zoals de HPG dat voor de PKK is in Turkije.

De groepering heeft al decennialang een bloederige oorlog gevoerd tegen Turkse veiligheidstroepen en burgers. Ze namen hun gewapende campagne terug op tegen de Turkse staat in juli 2015, waarmee ze unilateraal de wapenstilstand geschonden hebben.

Turkije apprecieert beslissing V.S.

De Amerikaanse President Donald Trump beloofde de Turkse President Recep Tayyip Erdoğan tijdens een telefoongesprek op vrijdag dat de V.S. niet verder wapens zal bezorgen aan de YPG.

Dit meldde de minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu. Çavuşoğlu zei dat hij de belofte van Trump apprecieert, en dat Turkije blij de implementatie van deze beslissing afwacht.

Sabah