Een extreemrechtse Australische senator moest zaterdag door veiligheidsagenten in bedwang worden gehouden nadat hij een jongeman had geslagen die zijn offensieve opmerkingen over de terroristische aanslag op twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland, had geprotesteerd.

Televisiecamera’s legden vast hoe een 17-jarige jongen een ei breekt op het hoofd van Anning terwijl hij een persconferentie aan het geven was. Daarop ontstond een korte vechtpartij met de onafhankelijke senator.

Sen. Fraser Anning kwam onder zinderende kritiek wegens zijn tweets op vrijdag, waaronder een die zei: “Is er nog steeds iemand die het verband tussen moslimimmigratie en geweld betwist?”

De senator van Queensland trok internationale veroordeling omdat hij de schuld voor de aanval, die 49 moslims doodde, op immigratie stak.

De politie zei dat de jongen werd gearresteerd maar zonder aanklachten in afwachting van een verder onderzoek werd vrijgelaten.

De premier Scott Morrison beschreef de commentaren van Anning als “verschrikkelijk” en “lelijk” met “geen plaats in Australië”. Hij kondigde aan dat een tweepartijdige motie van censuur zal worden ingediend.

Anning werd gekozen in 2017 door een toevalligheid van het evenredige stemsysteem van Australië, met slechts 19 eerste voorkeurstemmen.

Het is onwaarschijnlijk dat hij herkozen zal worden wanneer Australiërs naar de stembus trekken bij een volgende stemming die in mei wordt verwacht.

Sabah

T.A.