(rechts) - label in Marks & Spencer mannen broek gemaakt in Turkije en (links) - kroonprins Mohammad Bin Salman (MBS)

Volgens officiële gegevens is de Turkse export naar Saoedi-Arabië in april vrijwel volledig opgedroogd en bevindt deze zich nog steeds op een historisch dieptepunt tegen de achtergrond van de maandenlange informele blokkade door het koninkrijk.

De verkoop aan Saoedi-Arabië daalde met 94,4% op jaarbasis tot slechts 11,25 miljoen dollar, volgens gegevens van de Turkse exporteursvereniging (TIM).

De uitvoer is gedaald van ongeveer 201 miljoen dollar (1,67 miljard TL) een jaar geleden.

Riyad heeft nooit publiekelijk toegegeven dat het goederen uit Turkije boycot, maar vorig jaar hebben Saudische zakenlieden en detailhandelaars de stap gesteund.

De afgelopen maanden zijn er inspanningen geweest om de diplomatieke schade te herstellen na een decennium van spanningen, vooral na de moord in 2018 op de dissidente Saoedische journalist Jamal Khashoggi in het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanbul.

De internationale gemeenschap heeft de Saoedische autoriteiten de schuld gegeven van de moord op Khashoggi, namelijk kroonprins Mohammad Bin Salman (MBS).

De exacte locatie van Khashoggi’s lichaam is nog steeds onbekend.

Afgezien van het incident met Khashoggi zijn de toenadering van Saoedi-Arabië tot Israël, de steun aan de staatsgreep in Egypte en zijn houding tegenover Libië en Syrië andere twistpunten tussen Ankara en Riyad.

“We zullen manieren zoeken om de relatie met Saoedi-Arabië te herstellen, ook met een positievere agenda,” zei de woordvoerder van president Recep Tayyip Erdoğan, Ibrahim Kalın, vorige week, en hij voegde eraan toe dat hij hoopte dat de boycot spoedig zou worden opgeheven.

Verkoop keldert tot april

De Turkse export naar Saoedi-Arabië is van januari tot en met april gedaald tot slechts 67,4 miljoen dollar, aldus de TIM-gegevens, een daling van 93,3% ten opzichte van iets meer dan 1 miljard dollar een jaar geleden.

Uit de meest recente gegevens van de Saudische autoriteiten blijkt dat de invoer uit Turkije in februari op maandbasis licht is gestegen, maar nog steeds ver onder het bedrag van vorig jaar blijft.

De waarde van de invoer uit Turkije bedroeg 24,5 miljoen riyals ($ 6,53 miljoen) in februari, een stijging ten opzichte van 14,1 miljoen riyals een maand eerder, maar nog steeds ongeveer 98% lager op jaarbasis, volgens gegevens van de Algemene Autoriteit voor de Statistiek van Saoedi-Arabië.

Turkije zakte van de 11e plaats in februari vorig jaar naar de 67e plaats wat de invoer in Saudi-Arabië betreft.

De verkoop van Turkije aan het koninkrijk daalde met 23,4% tot ongeveer 2,4 miljard dollar in 2020, vergeleken met ongeveer 3,1 miljard dollar een jaar geleden.

Om de onofficiële blokkade te omzeilen, hebben sommige Turkse exporteurs voedsel, kleding en andere goederen omgeleid, en vorige maand stelde Turkije de kwestie aan de orde op een bijeenkomst van de Goederenraad van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Genève.

“Made in Turkey”-etiketten

Dankzij de productie in nabijgelegen landen kunnen exporteurs douanedocumenten krijgen en de “Made in Turkey”-etiketten verwijderen, waardoor goederen het koninkrijk kunnen binnenkomen, vertelden exporteurs en handelaars aan Reuters.

Makelaars zouden Turkse goederen naar andere havens brengen en daar documenten vervalsen zodat het lijkt alsof ze uit China of Europa komen en daarvoor een vergoeding krijgen.

Grote Turkse bedrijven zouden de afgelopen maanden in Saoedi-Arabië gesprekken hebben gevoerd om de handel met het koninkrijk te heropenen, maar zonder een duidelijke doorbraak te hebben bereikt.

Anderzijds hebben Saudische handelaars vorig jaar naar verluidt miljarden riyals verloren doordat goederen zich bij de douane opstapelden.

Erdoğan en Saoedi-Arabië’s koning Salman kwamen in november overeen om “kanalen van dialoog open te houden om de bilaterale banden te verbeteren en problemen te overwinnen.”

Bron: Sabah