President Recep Tayyip Erdoğan (L) ontmoet de Saudische koning Salman in Riyad, Saudi-Arabië, 14 feb. 2017.

President Recep Tayyip Erdoğan en de Saoedische koning Salman hebben telefonisch gesproken, zo liet een verklaring van het Turkse voorzitterschap dinsdag laat weten.

De Turkse president Tayyip Erdogan en de Saoedi-Arabische koning Salman bin Abdulaziz hebben dinsdag in een gesprek de bilaterale banden besproken, zei het Turkse presidentschap, het tweede gesprek tussen de twee leiders in minder dan een maand tijd.

In een korte verklaring laat op dinsdag zei het Directoraat voor Communicatie van Turkije dat de twee leiders zaken hebben “geëvalueerd” die beide landen aangaan “en stappen die moeten worden genomen om de samenwerking te bevorderen”.

Volgens de verklaring hebben de twee leiders “van gedachten gewisseld over de betrekkingen tussen Turkije en de KSA.”

Tijdens het gesprek feliciteerde Erdogan Salman ook met de komende Laylat al-Qadr – ook bekend als de Nacht van de Macht, toen de eerste verzen van de Heilige Koran werden geopenbaard aan de Profeet Mohammed – en de Eid al-Fitr feestdag, die het einde markeert van de islamitische heilige maand Ramadan, voegde de verklaring eraan toe.

Laylat al-Qadr wordt gevierd op de 27e nacht van de Ramadan. Dit jaar zal het in Turkije op zondagavond worden gevierd.

Diplomatieke schade

Ankara en Riyad hebben de afgelopen maanden geprobeerd enige diplomatieke schade te herstellen na een decennium van spanningen, vooral na de moord in 2018 op de dissidente Saoedische journalist Jamal Khashoggi in het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanbul.

De internationale gemeenschap heeft de Saoedische autoriteiten de schuld gegeven van de moord op Khashoggi, namelijk kroonprins Mohammad Bin Salman (MBS). De locatie van Khashoggi’s lichaam is nog steeds onbekend.

Afgezien van het incident met Khashoggi zijn de toenadering van Saoedi-Arabië tot Israël, de steun aan de staatsgreep in Egypte en zijn houding tegenover Libië en Syrië andere twistpunten tussen Ankara en Riyad.

Uit gegevens van de Turkse exporteursvereniging (TIM) van eerder deze maand bleek dat de verkoop aan Saoedi-Arabië in maart bijna tot nul was gedaald en nog slechts 19 miljoen dollar (159,19 miljoen TL) bedroeg, een daling met 93,7% j-o-j van ongeveer 298,23 miljoen dollar een jaar geleden.

Veel sectoren zagen hun verkoop in maart bijna tot nul terugvallen.

Uit de TIM-gegevens bleek dat de Turkse export naar het koninkrijk in het eerste kwartaal van het jaar met 93% op jaarbasis was gekrompen tot 56 miljoen dollar, tegen 810,6 miljoen dollar in de periode januari-maart van 2020.

Om de onofficiële blokkade te omzeilen, hebben sommige Turkse exporteurs voedsel, kleding en andere goederen omgeleid, en Turkije heeft de kwestie onlangs aan de orde gesteld op een bijeenkomst van de Goederenraad van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Genève.

Bron: Sabah