De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en koning Salman bin Abdulaziz Al Saud

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en koning Salman bin Abdulaziz Al Saud, het Saoedische staatshoofd, zijn in een telefoongesprek overeengekomen de relaties te herstellen en slepende geschillen tussen de twee landen op te lossen, meldde het kantoor van de Turkse president.

De twee leiders bespraken ook de G20-top dit weekend, die via een teleconferentie plaatsvindt en wordt georganiseerd door Riyad, aldus het statement.

Ankara en Riyad waren het oneens over een aantal zaken, waaronder het beleid in de Libische en Syrische conflicten. De moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in 2018 in het Saoedische consulaat in Istanbul wakkerde de spanningen verder aan.

De Turkse kant claimt dat Khashoggi is vermoord door een Saoedisch moordcommando.

Binnen enkele dagen wordt in Ankara een proces hervat tegen belangrijke Saoedische functionarissen, onder wie enkele die dicht bij kroonprins Mohammed bin Salman staan.

Saoedi-Arabië heeft globaal veel krediet verloren door zijn betrokkenheid bij de burgeroorlog in buurland Jemen en mensenrechtenschendingen, waaronder de moord op journalist Kamal Khashoggi, en het opsluiten van activisten die opkomen voor vrouwenrechten.

Amnesty International roept de G20-leiders op vrijlating te eisen van politieke gevangenen.

Bron: NM