Zoölogieprofessor Ali Satar wijst op de route van woestijnsprinkhanen, in Diyarbakır, Turkije, 30 april 2021.

De volgende halte voor de sprinkhanen die de hoofdstad van Syrië, Damascus, zijn binnengedrongen, zou Turkije kunnen zijn en als het door oorlog verscheurde land niet voldoende actie onderneemt, kunnen de sprinkhanen naar Turks grondgebied uitzwermen, waarschuwde een deskundige vrijdag.

Het is noodzakelijk om waakzaam te zijn tegen sprinkhanen die koers zetten als gevolg van veranderingen in het weer, vertelde professor Ali Satar, die aan het hoofd staat van de afdeling zoölogie van de Dicle Universiteit in het zuidoosten van Turkije’s Diyarbakır.

Woestijnsprinkhanen zijn met de zuidelijke winden overgestoken van Saoedi-Arabië naar Irak en vervolgens naar Syrië.

Volgens Satar begint de normale route van de woestijnsprinkhanen echter vanuit Saoedi-Arabië en omvat deze Iran, Pakistan, India en China.

De verspreiding van de sprinkhanen naar Syrië en Irak heeft zelfs deskundigen verrast. Gezien deze onverwachte route zouden de woestijnsprinkhanen ook naar Turkije kunnen komen, hoewel dit nog steeds een kleine kans is.

“Wij denken niet dat de woestijnsprinkhanen naar Turkije zullen komen. Maar er is natuurlijk een kleine mogelijkheid. Woestijnsprinkhanen kunnen oplopen tot miljoenen tegelijk. Er wordt gezegd dat de kudde sprinkhanen in Syrië klein is. Maar we moeten altijd alert zijn.” Zei hij.

Satar waarschuwde vooral de steden aan de grens van Turkije met Syrië:

“We moeten heel voorzichtig zijn. We moeten voortdurend controles uitvoeren. Ik waarschuw vooral de provincies in onze grensgebieden. Er was dit jaar een ander soort sprinkhaan in Hatay, daar moeten we goed op letten.”

Zowel in Mardin als in Hatay, een zuidelijke Turkse stad, troffen Satar en zijn assistent dit jaar een sprinkhaan aan die lijkt op de woestijnsprinkhanen in Syrië. Welk type sprinkhaan in Mardin is aangetroffen en waar hij vandaan zou kunnen komen, zal pas na onderzoek worden vastgesteld.

Bron: Sabah