In Rome is de tentoonstelling van het werk van de beroemde Ottomaanse miniaturist Matrakci Nasuh van start gegaan.

Nasuh, die van 1480 tot 1564 leefde, was een volwaardige miniaturist – dit is een Ottomaanse kunstvorm die realistische gebeurtenissen uitbeeldt rekening houdend met de regels van de islamitische kunst – en ontwikkelde een naturalistische stijl die voornamelijk op panorama’s gericht was.

Zijn bekendste werken zijn stadsgezichten van de stad Istanbul alsook zijn volumes over Kanuni Sultan Süleyman de eerste en zijn campagne in Irak en Iran. Echter was hij ook een getalenteerde wiskundige, historicus, taalkundige en soldaat.

De tentoonstelling is georganiseerd door de in Istanbul gevestigde interculturele kunstassociatie en bevat meerdere miniaturen en werken die de verwezenlijkingen van Nasuh in de wiskunde en geschiedenis demonstreren.  Dit allemaal is te bezichtigen in het Italiaans Geografisch Instituut te Rome.

“We zijn erg blij. Rome is ons achtste podium. Matrakci Nasuh wordt hier ook wel Da Vinci van het Oosten genoemd,” aldus de beheerder van de tentoonstelling Beste Gursu. De tentoonstelling verhuist op het einde van de maand van Rome naar Washington en vervolgens naar Budapest.

Anadolu Agency is de globale communicatiepartner van deze tentoonstelling.

Anadolu Agency