De minister van Justitie (Bekir Bozdağ) verklaarde onlangs dat uit onderzoek, naar de gefaalde coup van juli 2016, is gebleken dat andere personen hebben meegewerkt aan de gefaalde coup en dat Fethullah Gulen niet alleen gehandeld heeft. 

“Ik heb nooit willen geloven dat FETÖ alleen heeft gehandeld. Zij hebben alle stappen van de coup zorgvuldig georganiseerd door hun terroristen strategisch te plaatsen in het leger. Echter zijn er onlangs nieuwe elementen aan het licht gekomen die erop wijzen dat er andere personen hebben meegewerkt aan de coup, die niet verbonden zijn aan FETÖ. Sommigen van hen zijn al opgepakt door de politie, de rest wordt nog gezocht”, verklaarde Bozdağ aan Habertürk TV.

Ayatollah Khomeini

Hij heeft ook verklaard dat indien de coup niet gefaald had, Fethullah Gülen Turkije zou binnengekomen zijn zoals Ayatollah Khomeini dat deed tijdens de Islamitische Iranese revolutie (zie foto) in 1979.

“Aangezien de Turkse burgers de coup niet geaccepteerd zouden hebben, zou Turkije toen verwikkeld geraakt zijn in een burgeroorlog. Niemand zou de afloop daarvan kunnen voorspellen,” verklaarde Bozdağ.

Buitenlands leger

“Het gevolg van het bovenbeschreven scenario zou betekenen dat een buitenlands leger Turkije zou binnengevallen hebben om de ‘orde’ terug te herstellen. Ondertussen zou FETÖ een religieuze hervorming hebben doorgevoerd,” verklaarde hij verder.

Hurriyet