De EU dreigt met nieuwe sancties tegen Ankara als het land niet bereid is tot diplomatiek overleg over de gas- en olieboringen in de Middellandse Zee (Akdeniz).

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken kwamen deze week in Berlijn samen voor overleg over enkele internationale kwesties.

Op de agenda stonden onder meer de plannen van Turkije om naar olie en gas te boren in de Oostelijke Middellandse Zee.

De kwestie zette de voorbije weken de relaties tussen Athene en Ankara op scherp. Turkije stuurde op 10 augustus een onderzoeksschip met militaire escorte naar door Griekenland ‘geclaimde’ wateren.

Dat de situatie tussen de twee NAVO-lidstaten erg explosief is, bleek vorige week toen een Turks en een Grieks fregat een kleine aanvaring hadden.

Na afloop van het overleg dreigde de Europese Unie met nieuwe sancties tegen Ankara als het land niet bereid is tot diplomatiek overleg.

Brussel riep Ankara op zich te houden aan het internationaal recht en te stoppen met hun activiteiten in de oostelijke Middellandse Zee.

Als het niet lukt Ankara aan de onderhandelingstafel met Griekenland en Cyprus te krijgen, staat de sanctiekwestie op de agenda van de top van de Europese leiders eind september in de Belgische hoofdstad.

De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, gaf eerder al aan dat dan ‘alle opties op tafel liggen’.

Enkele maanden geleden legde de Europese Unie al sancties op aan twee Turken die betrokken waren bij boringen nabij Cyprus.

Hun Europese banktegoeden zijn bevroren en ze mogen de Europese Unie niet in. Het was voor het eerst dat de EU dergelijke strafmaatregelen trof tegen Ankara.

Bron: DT