Op 28 augustus bevestigde het Turkse ministerie van Defensie dat de luchtmacht (Türk Hava Kuvvetleri) 6 Griekse F-16-gevechtsvliegtuigen onderschept heeft boven de Middellandse Zee.

Volgens een verklaring van het ministerie zouden de Griekse toestellen op 27 augustus zijn opgestegen vanop Kreta. Hun bestemming zou het Zuiden van Cyprus geweest zijn.

Radarsystemen van de Turkse luchtmacht konden de vliegtuigen waarnemen, waarna enkele Turkse F-16’s de Grieken onderschepten en  een waarschuwing uitzonden via Navtex.

De ontmoeting tussen de beide luchtmachten had plaats ten Zuidwesten van Cyprus. De Turken wisten de Grieken uiteindelijk weg te jagen.

De luchtmacht en de marine van Turkije blijven er alles aan doen om de Turkse rechten in de Oostelijke Middellandse Zee te verdedigen.

Op 27 augustus kwam via Navtex een tweede aankondiging, waarin kenbaar werd gemaakt dat het onderzoeksschip Oruç Reis nog 4 dagen langer actief blijft in het gebied om naar fossiele brandstof te zoeken.

Oorspronkelijk zou het schip slechts tot 23 augustus in het gebied zijn. Navtex (Navigational Telex) is een maritiem communicatiesysteem dat door schepen gebruikt wordt om hun positie, maar ook andere informatie, kenbaar te maken aan andere vaartuigen.

Controversieel verdrag

Eerder deze maand sloten Griekenland en Egypte een controversieel verdrag waarmee de maritieme grenzen tussen beide landen vastgelegd werden.

Turkije reageerde door na een korte pauze de zoektocht naar grondstoffen in het gebied weer te starten. Hoewel Turkije de langste kustlijn aan de Oostelijke Middellandse Zee heeft, proberen Griekenland en andere landen de Turkse rechten in het gebied in te perken.

Zo probeerde Griekenland een zeer grote exclusieve economische zone op te richten in een poging de Turkse belangen schade toe te brengen. Turkije verzet zich daar tegen.

Bovendien vindt Ankara dat eventuele grondstoffen die in de territoriale wateren van Cyprus gevonden worden, eerlijk verdeeld moeten worden tussen het Turkse Noorden en het Griekse Zuiden.

De regering van de Turkse republiek Noord-Cyprus verleende trouwens al een concessie aan het oliebedrijf Turkish Petroleum.

K.L.

(Bron: Sabah)