Centraal-Anatolische dorpelingen protesteren tegen gebruik van cyanide voor mijnbouw

MATA, de Turkse dienst voor mijnbouw en onderzoek naar mineralen, heeft een concessie verleend voor een mijnbouwproject in het dorp Mehmetdede Tekke, Çorum, Centraal-Anatolië.

Het bedrijf Turtam Teknik Sondaj heeft de concessie gekregen, en zal er nu naar waardevolle grondstoffen zoeken.

Volgens de dorpelingen vormt het project een bedreiging voor hun landbouwactiviteiten, en zal het ook landbouwgrond kosten. Daar is dorpshoofd Ali Üremiş het mee eens, al heeft hij ook een andere reden.

Çorum

“Om goud te zoeken, wordt cyanide gebruikt, en als cyanide in de bodem en in het grondwater terechtkomt, is het schadelijk voor onze gewassen en onze tuinen. Dit dorp heeft landbouw als voornaamste bron van inkomsten.

Op 100 meter hier vandaan ligt een stuwmeer, en als cyanide daarin terechtkomt, krijgen we te maken met vissterfte in dat meer, en is het water dat wij voor de landbouw gebruiken, vervuild”, vertelt hij.

“Wij staan niet toe dat er met de toekomst van ons dorp en die van de dorpen in de buurt gespeeld wordt. Niet alleen wij zullen de schade van dit project ondervinden. Samen met de burgers uit de andere dorpen zullen wij op straat komen. We laten ons water onder geen beding vervuilen”, aldus Üremiş.

Mustafa Çiftçi

Mustafa Çiftçi, gouverneur van Çorum, zegt niet op de hoogte te zijn van de mogelijke problemen, maar Mehmet Tahtasiz, provinciaal voorzitter van de oppositiepartij CHP, wil de zaak op de voet volgen.

K.L.

(Bron: Hürriyet)