Landen van de Europese Unie die Turkse ministers beletten van meetings te houden, ondersteunen werkelijk de ‘ja’ stem in het referendum van 16 april dat zal bepalen of we van het huidige parlementair systeem zullen overgaan naar een presidentieel systeem, zegt Kemal Kılıçdaroğlu, de leider van de oppositiepartij CHP.

‘Ik zeg het luid en duidelijk. Deze regeringen steunen werkelijk de ‘ja’ stem. Hoe kan dat nu: een minister van Buitenlandse Zaken terug op het vliegtuig zetten? Dat is toch om problemen vragen. Zij vinden geen interne vijand, dus willen zij een vijand van buitenuit creëren’, aldus Kılıçdaroğlu in een interview met de private zender Star TV. Hierbij verwees de oppositieleider naar de beslissing van Nederland om Turkse ministers te verbieden meetings te houden waarin zij de, in Nederland verblijvende, Turkse burgers zouden toespreken.

Wat zegt de wet?

“Zij zeggen ‘kom niet naar hier, wij hebben verkiezingen’. Wie zegt dat? De eerste minister van Nederland. Waarom komt u naar hier? Om een campagne te houden voor een referendum en verkiezingen. Wat zegt de wet? In andere landen en kantoren die in het buitenland zijn gevestigd, mogen geen verkiezingscampagnes worden gevoerd” ging hij verder.

Ongeacht de politieke verschillen, wil de CHP dat de ministers in alle landen welkom zijn en vindt de handelswijze van Nederland en Duitsland totaal onterecht. ‘Dit is ons land en er kunnen meningsverschillen zijn. Maar zij zijn ministers van ons land. Daarom willen wij dat zij aanvaard worden in Nederland, Duitsland of om het even waar’, besloot Kılıçdaroğlu.

Hurriyet