De Oostenrijkse kanselier zei op maandag dat hij er alles aan zou doen om Turkse ministers te verbieden campagne te voeren in verband met het nakende referendum in Turkije, nadat Nederland ministers belemmerde te spreken.

Op de vraag wat de Oostenrijkse regering zou doen “moest een Turkse minister proberen steun te vinden van de Oostenrijkse Turken voor 16 april”, vertelde Christian Kern aan de omroep ORF: “We zullen proberen dit te verbieden om de openbare veiligheid te vrijwaren”.

Eerder in maart had Kern opgeroepen voor een “collectieve actie van de EU” om te voorkomen dat de Turkse ministers zouden voeren in EU-landen. Turkije dreigde met sancties tegen Nederland op te leggen en te stappen naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, voor het overtreden van de diplomatieke conventies.

Veel landen in de EU, hebben de “Ja”-campagne verboden, terwijl “Nee” supporters nog steeds mogen doordoen. Zo werd een “Nee”-campagne georganiseerd in Zwitserland, terwijl een Zwitserse krant tegelijk Turkse burgers opriep om nee te stemmen door in het groot “NEE” te koppen op de voorpagina.

Foto: Zwitserse krant

Sabah