Turkse justitieminister Bekir Bozdağ verklaart dat Nederland weigert Turkse terroristen uit te leveren.

Bozdağ zegt dat Nederland weigert terroristen aan Turkije uit te leveren en dit ondanks de eis van Ankara. Turkije heeft gevraagd om de uitlevering van 11 vogelvrije terroristen van de PKK en 5 vogelvrije militanten van de DHKP-C.

Spanningen

De opmerkingen van de minister situeren zich in het kader van de spanningen tussen Nederland en Turkije die ontstonden nadat aan de Turkse minister van Familie- en Sociale Zaken, Fatma Betül Sayan Kaya werd geweigerd Turkse burgers in Nederland te ontmoeten en haar duidelijk gemaakt werd dat ze niet welkom was in Nederland.

Geen enkele uitlevering

‘We hebben in het kader van een gerechtelijke vervolging, de uitlevering van 11 PKK militanten gevraagd, zij hebben er slechts één uitgeleverd. We hebben de uitlevering van 5 DHKP-C militanten gevraagd, ze hebben er geen enkele uitgeleverd. Dat zijn slechts de cijfers van de laatste 10 jaar’, verklaarde de minister op 13 maart. Hij voegde eraan toe dat de PKK, de DHKP-C en de FETÖ vrij zijn ’terroristische activiteiten’ in dit land uit te voeren.

Vrijhaven

‘In Nederland mogen terroristische organisaties zoals de PKK, DHKP-C en FETÖ vrij hun activiteiten uitoefenen, hun terreurpropaganda verspreiden en financieren en terroristen die dan later naar terroristische groepen worden gezonden, rekruteren. Zij beschikken er over bewegingsvrijheid, vrijheid om te reizen en te vergaderen en recht op meningsuiting. Maar dit land ontzegt aan de Turkse regering van haar rechten uit te oefenen, rechten die nochtans onder het Verdrag van Wenen vallen’, voegde hij eraan toe en wees hierbij naar een ‘grote contradictie’.

Staatsgreep

‘FETÖ kan er vrij haar activiteiten uitoefenen met de steun van de (Nederlandse) regering en het is net hetzelfde voor de DHKP-C. Mensen die bij de mislukte staatsgreep betrokken waren, worden in Nederland beschermd’ zei Bozdağ, hierbij verwijzend naar de mislukte staatsgreep van van 15 juli, waarvan vele vermoedens wijzen in de richting van Fethullah Gülen, een in de VS verblijvende islam prediker.’

Hurriyet