De Turkse werkloosheidscijfers zijn in december 2016 gestegen tot 12,7 procent, het hoogste sinds maart 2010, terwijl de jeugdwerkloosheid uitkwam op 24 procent. Dit lieten officiële gegevens van het Turkse Instituut voor de Statistiek (TUIK) zien op 15 maart.

De werkloosheid steeg volgens TUIK met 1,9 procent ten opzichte van dezelfde maand in het jaar ervoor. De werkloosheid steeg ook met 0,6 punten sinds vorige maand, dat is de achtste opeenvolgende stijging sinds augustus vorig jaar. De seizoenswerkloosheid was 12 procent met een stijging van 0,2 procentpunt.

Het aantal personen van 15 jaar en ouder die werkloos waren steeg met 668.000 personen tot 3,87 miljoen, een toename in december 2016 in Turkije in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Zwakke groei

In dezelfde periode bedroeg de niet-agrarische werkloosheid 14,9 procent door een stijging van 2,2 procentpunt. Jeugdwerkloosheid, dat betreft personen tussen 15 en 24 jaar, bereikte de 24 procent door een 4,8 procentpunt stijging. Uit de gegevens bleek dat de economie een zwakke groei vertoont die de werkloosheid niet verlicht, maar volgens analisten kan de werkgelegenheidscampagne van de regering de cijfers het tweede kwartaal van het jaar laten dalen.

“Verschillende maatregelen werden genomen om de economische activiteit te stimuleren. De regering kondigde onlangs een subsidie aan ​​die is bedoeld om werkgevers te stimuleren extra personeel in te huren. Deze stappen kunnen helpen bij het beteugelen van de stijging van de werkloosheid tot op februari”, zegt Gökçe Çelik, een hoofdeconomist bij QNB Finansbank, zoals geciteerd door het – door de overheid gecontroleerde – Anadolu Agentschap.

Groeivooruitzichten

Ze waarschuwde echter dat de belangrijkste trend in het scheppen van banen gedreven zal worden door de groeivooruitzichten. De werkloosheid zou hoog kunnen blijven, totdat de economische activiteit stevig aantrekt. “Werkloosheid is één van de grootste problemen in Turkije en de overheid zal het samen oplossen met de private sector”, zei minister van Economie Nihat Zeybekci op 15 maart.

“Wanneer de economische groei afneemt tot minder dan 5,5 procent, wordt een stijging van de werkloosheid onvermijdelijk. Als leden van het kabinet, zetten we ons volledig in om groei en werkgelegenheid te ondersteunen”, zo citeerde Reuters hem. De campagne van de overheid voor meer werkgelegenheid werd begin februari aangekondigd door president Recep Tayyip Erdoğan en streeft ernaar 2 miljoen nieuwe banen te creëren.

Ruim 230.000 nieuwe banen

232.085 nieuwe banen werden in heel Turkije in februari gecreëerd nadat de regering de campagne begon, dat stelden ambtenaren van de overheid begin maart. Het aantal mensen met werk was 26,67 miljoen in de december periode, die november, december en januari beslaat, een stijging van 221 duizend sinds een jaar eerder, bleek uit de gegevens. De arbeidsparticipatie was een andere factor in het rapport die de stijging van de werkloosheid verklaart, ondanks het stevig scheppen van werkgelegenheid. De arbeidsparticipatie was 51,6 procent, dat is een stijging van 0,7 procentpunt of 888.000 personen.

Hurriyet