Links: Nihat Zeybekci (AKP) Rechts: Een verkiezingsbijeenkomst op 19 maart 2019 met Muharrem İNCE (CHP) als presidentskandidaat.

Nihat Zeybekci, de kandidaat van de Volksalliantie voor İzmir, een seculier bolwerk in de Egeïsche regio van Turkije, heeft gezegd dat hij slechts 2,5 procentpunten achter de belangrijkste kandidaat van de oppositiepartij CHP, Tunç Soyer, zit. Maar hij spreekt zijn vertrouwen uit dat hij de derde grootste stad van Turkije zal veroveren in de verkiezingen van 31 maart.

“İzmir zal het kiesdistrict zijn waar iedereen over zal praten in de nacht van 31 maart”, vertelde Zeybekci aan Hürriyet. Zeybekci, een voormalig minister van economie en burgemeester van de nabijgelegen provincie Denizli, werd door de regerende AKP en de nationalistische MHP benoemd tot kandidaat voor het burgemeesterschap van İzmir. De AKP en de MHP hebben de zogenaamde Volksalliantie gevormd met de hoop een einde te maken aan de vier opeenvolgende regeertermijnen van de CHP in de Egeïsche stad.

Zeybekci zei dat uit recente opiniepeilingen blijkt dat zijn stemmen ongeveer 47 procent bedragen, 13 procentpunten hoger dan de som van de stemmen die de AKP en de MHP samen hebben behaald bij de parlementsverkiezingen in juni 2018.

Tunç Soyer

Hij neemt het op tegen Tunç Soyer van de CHP, momenteel de burgemeester van het district Seferihisar van İzmir.

Ondanks het enorme potentieel biedt İzmir nog lang niet een goede levenskwaliteit voor zijn 4,5 miljoen inwoners door slecht bestuur van de CHP-burgemeesters, aldus Zeybekci, die stelt dat de stad met 26 procent het hoogste werkloosheidspercentage heeft van alle 81 provincies in Turkije.

Hurriyet

T.A.