Istanbul is de ‘Hoofdstad van Menswaardigheid’

Istanbul is verkozen tot de ‘Hoofdstad van Menswaardigheid’ door het Internationaal Humanitair Forum, op initiatief van vele humanitaire activisten uit verschillende landen, telkens met verschillende achtergronden in cultuur en religie.

Istanbul is de eerste stad die zulke titel in ontvangst mag nemen, dit door haar aanhoudende altruïstische inzet en haar vele humanitaire projecten. Door deze titel, zal de gemeente van Istanbul samen met de Rode Halvemaan en andere organisaties zich nog meer inzetten op humanitaire hulp.

Yasin Aktay, de plaatsvervangende voorzitter van de AK-partij, verklaarde dat hij zeer gelukkig was dat Istanbul de eerste prijs heeft mogen ontvangen. “Turkije is niet het rijkste land ter wereld. Echter, spreekt het voor zich, dat zij de leider is op het gebied van humanitaire hulp in de wereld. Er zijn vele vluchtelingen van verschillende regio’s die in Turkije leven. Wij verwelkomen hun allen op de best mogelijke manier”, vertelde Aktay.

Verwelkomen

Aktay liet ook opmerken dat Turkije geen verstopt agenda had in het verwelkomen van de vluchtelingen, maar dat dit voornamelijk gedaan wordt uit altruïstische overwegingen. “Wanneer het aankomt op vluchtelingenkwesties, is het niet enkel de staat die bijdraagt. De burgermaatschappij van de samenleving is ook een serieuze factor in deze”, verklaarde Aktay.

“Terwijl wij samen deze initiatieven inzetten en het burgerbewustzijn doen evolueren, zien wij helaas in sommige westerse landen dat de aanwezigheid van vluchtelingen ervaren wordt als problematisch. In onze samenleving daarentegen zien wij dat onze burgers geen ongemak ervaren, omdat zij geëngageerd zijn en zij aan zij met de staat werken voor een veel betere bedeling van de humanitaire hulp”, verklaarde hij ook.

Gastheer

Turkije is de gastheer van 3 miljoen Syrische vluchtelingen, die allen gevlucht zijn van de burgeroorlog sinds 2011. Er wordt geschat dat de Turkse staat tot op vandaag ongeveer 25 miljard euro heeft gespendeerd aan humanitaire hulp voor het welzijn van de Syrische vluchtelingen.

Sabah