Turkije voldoet bijna aan alle 72 vereisten voor het visumvrij reizen voor Turkse burgers, aldus de Europese Commissie woensdag.

Europees Commissaris voor Migratie en Binnenlandse Zaken Dimitris Avramopoulos verklaarde dat Turkije aan bijna alle vereisten van de EU voor visumliberalisering had voldaan, met uitzondering van zeven criteria. Hij zei dat de Turkse ambtenaren zeer vastbesloten waren om ze allemaal zo snel mogelijk te voltooien.

In een gesprek met verslaggevers in Brussel benadrukte Avramopoulos ook dat Turkije een strategische partner van de EU zal blijven.

In maart 2016 bereikten Brussel en Ankara een overeenkomst om strengere maatregelen te nemen tegen mensenhandel, illegale migratie via de Egeïsche Zee te ontmoedigen en de levensomstandigheden van Syrische vluchtelingen in Turkije te verbeteren.

De overeenkomst voorzag ook in een versnelling van het EU-lidmaatschapsproces van Ankara en visumvrij reizen voor Turkse onderdanen in het Schengengebied, op voorwaarde dat Ankara een lijst van 72 door Brussel vastgestelde criteria voltooit.

Het visumliberaliseringsproces was lange tijd stilgelegd nadat de betrekkingen tussen Ankara en de EU sterk waren verslechterd.

Sabah

T.A.