De EU en Turkije moeten een goede, constante en open dialoog hebben om gemeenschappelijke problemen op te lossen. Dat zei hoge vertegenwoordiger van de EU, Federica Mogherini onlangs in het Europees parlement.

“Ondanks alle moeilijkheden realiseren zowel Turkije als de EU dat we veel gemeenschappelijke belangen hebben”, zei Mogherini.

Mogherini herhaalde haar veroordeling van de mislukte couppoging van 15 juli maar ze spoorde Ankara tegelijk ook aan om “zich te houden aan het principe van de rechtsstaat, de media- en persvrijheid te beschermen en het recht van eenieder op een eerlijk proces te waarborgen”. Ze trok de aandacht in het bijzonder naar twee kwesties waar dialoog van cruciaal belang is: de Koerdische kwestie en de crisis in Syrië.

PKK = terreurorganisatie

“Ik heb heel duidelijk herhaald dat de EU de PKK als een terroristische organisatie beschouwt. We geloven dat al het geweld en de terroristische aanslagen moeten stoppen en dat de wapens neergelegd moeten worden. Tegelijk moet er een geloofwaardig politiek proces starten”, zei ze.

Geen militaire oplossing voor Syrië

Tijdens gesprekken vorige week in Ankara waren Mogherini en haar Turkse tegenhangers het eens dat er geen militaire oplossing kan zijn voor de oorlog in Syrië en dat enkel een politieke overgang voor vrede en democratie kan zorgen in het land. Ze waren het ook eens over de basisprincipes die de toekomst van het land moeten bepalen: De territoriale integriteit en eenheid van Syrië, het engagement van alle delen van de Syrische maatschappij en de bescherming van alle minderheden in een inclusieve en niet-sektarische staat.

Vitaal belang

“We weten allemaal dat Turkije van vitaal belang is om de oorlog in Syrië te beëindigen. Vanwege al deze redenen kunnen onze verhoudingen niet gelimiteerd worden tot één enkele kwestie. In die zin voorzien de toetredingsonderhandelingen een goed raamwerk voor een breed dialoog inzake onze samenwerking”, voegde ze er nog aan toe.

Hurriyet