PvdA-Europarlementariër en Turkije-rapporteur Kati Piri heeft in een interview met de Turkse krant Habertürk gezegd dat ze geen twijfels heeft dat Gülenisten achter de mislukte coup van twee maanden geleden in Turkije zaten. 

Ze noemt het aannemelijk dat de coupplegers Gülen-aanhangers waren. “Ik heb daar natuurlijk geen bewijs voor, maar het lijkt me de meest logische verklaring, omdat ik ook geen ander aannemelijk scenario heb gehoord”, aldus Piri tegenover de NOS.

‘Wanhoopsdaad’

In eerste instantie, vlak na de mislukte staatsgreep, vermoedde ze dat de Kemalisten achter de couppoging zaten, dat zijn aanhangers van Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije. Maar na gesprekken met allerlei ambassadeurs, internationale organisaties, mensenrechten-organisaties en politieke partijen denkt ze dat het aannemelijker is dat de coupplegers Gülenisten waren. “Een aantal van hen wist dat ze ontslagen zouden worden, omdat ze op een lijst stonden”, aldus Piri. “Ze zouden uit een soort wanhoopsdaad kunnen hebben geprobeerd een coup te plegen.”

 

Het blijft volgens haar ook de vraag of de coup een actie was van individuen of breder was georganiseerd. Verder benadrukt ze dat het niet aan haar is om over mogelijke coupplegers te oordelen, maar dat rechters dat moeten doen.

nos