HENGELO – Burgemeester Sander Schelberg blijft alert, maar ziet tot nu toe geen reden tot bezorgdheid over de situatie binnen de Turkse gemeenschap in Hengelo.
Elf verschillende Turkse organisaties en verenigingen telt Hengelo. Naar aanleiding van de mislukte staatsgreep op 15 juli in Istanboel heeft burgemeester Schelberg afgelopen weken met alle besturen afzonderlijk gesprekken gevoerd. Zijn conclusie: de couppoging heeft niet geleid tot spanningen binnen de Turkse gemeenschap in Hengelo.

Onrust

Medio augustus maakte hij zich nog wel ernstig zorgen. In een memo aan de gemeenteraad schreef Schelberg: ‘Ook in Hengelo hebben we signalen ontvangen dat burgers van Hengelo zich bedreigd en onveilig voelen omdat zij Gülen-sympathisant zijn. Familiebanden worden verbroken, mensen worden bedreigd, durven niet meer naar de moskee te gaan en laten kinderen niet meer de straat opgaan.’ Naar aanleiding van die signalen stelde de burgemeester zelfs het ‘protocol maatschappelijke onrust’ in werking.

Maar de rondgang langs de lokale Turkse organisaties en verenigingen (‘om de temperatuur te meten’) heeft hem gerustgesteld. Voorzover hem bekend zijn er in Hengelo geen incidenten geweest, zoals elders in het land. „Er was wel stress, maar meer ook niet. De couppoging heeft wel emotionele reacties losgemaakt. Maar in al die gesprekken merkte ik ook een heel grote saamhorigheid, ondanks alle verschillen. Allemaal zeggen ze: die coup, dat klopt niet. Het leeft, maar er is geen sprake van spanningen. Dat durf ik echt te zeggen. En daar ben ik best trots op.”

Samenleven

Als burgemeester ziet hij het als zijn taak om te verbinden. Zijn boodschap aan de Turkse gemeenschap was en is dan ook: houd de politiek buiten de deur. „Ze mogen er wat van vinden, erover discussiëren. Maar het mag geen invloed hebben op het samenleven hier. Dat is mijn primaire zorg. Laat het in Turkije.” Volgens Schelberg zitten de verenigingen en organisaties op dezelfde lijn. „Ze zeggen allemaal: burgemeester, maak u geen zorgen. Maar geef ons even tijd.”

Schelberg blijft de vinger voorlopig wel aan de pols houden. „Natuurlijk. Maar de grootste hitte is er nou wel vanaf. Ik zie op dit moment geen reden om me zorgen te maken. Ik had echt niet durven dromen dat ik na die gesprekken zo tevreden zou zijn.”

tubantia.nl