Verschillende mensen in Beringen hebben de afgelopen dagen een anonieme brief in de bus gekregen. Daarin worden Limburgse Turken, die aanhanger zijn van Erdogan, geadviseerd te verhuizen.

“Wees consequent en ga daar waar jullie hart ligt. Ga naar Erdogans Turkije en laat België, Vlaanderen en Limburg voor diegenen die zot en gek genoeg zijn om te kiezen voor een open en vrij land.” Zo wordt de brief afgesloten die gisteren in verschillende brievenbussen in Beringen stak.

 De schrijver wil “Limburgse Turken” daarin duidelijk maken dat “niet weinigen van hen een grote middenvinger naar België opsteken en het nodig vinden om op straat te komen en onze eigen politie met stenen te bekogelen wanneer de Turkse president te maken krijgt met een staatsgreep.” Hij vraagt hen “eerlijk te zijn en te verhuizen naar het Turkije van Erdogan en naar alles waarvoor deze man staat.”

Niet strafbaar

De brieven, allemaal geadresseerd en gefrankeerd, kwamen toe bij een uiteenlopende groep van mensen. Onder hen gewone burgers met Turkse roots, een vzw die Turkse socioculturele verenigingen overkoepelt maar ook burgemeester Maurice Webers (s.pa). Geen van hen weet wie de verzender is.

Een zoektocht leidt naar de Facebook-pagina van Dirk Milis. “De tekst is inderdaad van mijn hand”, geeft de man uit Sint-Truiden toe. Milis, die niet politiek actief is, schreef de tekst op 16 juli, vlak na de staatsgreep in Turkije. “Met die brieven heb ik niets te maken. Iemand anders heeft mijn tekst zonder toestemming gebruikt.”

14356096_762276083912116_1994350176_n

Ook al ligt de staatsgreep weken achter ons, Milis wijst erop dat zijn opinie online erg blijft leven – zijn tekst is inmiddels meer dan achtduizend keer gedeeld en honderden keren becommentarieerd.

Burgemeester Webers zoekt uit hoeveel mensen de brieven hebben ontvangen. Wat hij er zelf mee gaat doen, weet hij nog niet. An sich is het schrijven niet strafbaar. “Het betreft een persoonlijke mening.”

Desalniettemin betreurt Webers de inhoud ervan en het feit dat ze rondgestuurd worden. “Ik kan me voorstellen dat hier aanstoot aan wordt genomen.” Aan de ontvangers die zich geviseerd voelen, raadt hij aan contact op te nemen met de politie.

DeMorgen