President recep Tayyip Erdoğan heeft de hele natie opgeroepen om de krachten te bundelen om samen de nationale problemen op te lossen. Nu de verkiezingen achter de rug zijn, moeten we de politieke verschillen opzij schuiven, zei hij. Hij beloofde een vuist te maken tegen aanvallen vanuit het buitenland die de bedoeling hebben om de Turkse economie te verwoesten.

Hij deed die uitspraken voordat hij, voor de eerste keer sinds de lokale verkiezingen van 31 maart, zijn kabinet bijeenriep.

Turkije heeft de democratie alle eer aan gedaan door lokale verkiezingen te houden. Nu komt het erop aan om alle politieke debatten achter ons te laten. Dat was zijn eerste reactie nadat Ekrem İmamoğlu van de Republikeinse Volkspartij (CHP, de kandidaat van de oppositie) werd uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen in Istanbul.

“We hebben de verkiezingsmarathon met succes afgerond. De verkiezingen zijn verlopen in de sfeer van een festival, in een sfeer van democratie en gerechtigheid. Er waren zeker politieke discussies, maar dat werpt geen schaduw over het goed functioneren van onze democratie,” beweert hij.

Erdoğan herinnerde eraan dat zijn Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) klacht heeft ingediend tegen de verkiezingsresultaten bij de Hoge Raad voor de Verkiezingen (YSK). Maar, zegt hij, dat was ons volste recht. Hij riep iedereen op om de beslissingen van de verkiezingswaakhond te respecteren.

De AKP zal het verloop van de aangespannen procedures blijven volgen tot het einde, aldus Erdoğan.

“Voor ons zijn de verkiezingen afgelopen als De Turkse Hoge Kiesraad (YSK) het laatste woord heeft gezegd. Daarna doen we gewoon verder zoals voorheen. In de politiek moet je de belangen van het volk vooropstellen, niet je eigen belangen.”

“Als het gaat om de overleving van de natie moeten alle 82 miljoen Turken samenwerken, over alle politieke verschillen heen. We moeten deze verantwoordelijkheid samen op onze schouders nemen,” aldus nog Erdoğan.

Hürriyet

S.V.R.