Ali İhsan Yavuz

Een hooggeplaatst lid van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) heeft aangekondigd dat zijn partij van plan is om een gerechtelijke procedure te beginnen tegen wat zij beschouwen als onregelmatigheden bij de lokale verkiezingen van 31 maart in Istanbul.

De AKP zal sowieso gerechtelijke stappen ondernemen, los van het feit of de Hoge Raad voor de Verkiezingen (YSK) de uitslag nietig verklaart, omdat men uitgaat van inmenging door FETÖ.

“Als de YSK haar beslissing genomen heeft [over de eis tot het overdoen van de verkiezingen] zullen we twee dingen doen, of die beslissing nu positief is of niet. Eerst en vooral gaan we klacht indienen tegen alle onwettige zaken die bij deze verkiezingen gebeurd zijn, wie ook de schuldige moge zijn; zelfs al zijn dat leden van de AKP zelf,” zei vice-partijvoorzitter Ali İhsan Yavuz op een persconferentie in Ankara op 17 april.

“Ten tweede zijn we van mening dat er nieuwe wetten nodig zijn,” aldus Yavuz. Hij doelde daarmee op de Turkse Verkiezingswet, maar ging niet in detail.

Op 16 april diende de AKP een verzoekschrift in bij de YSK voor het nietigverklaren van de gemeenteraadsverkiezingen in Istanbul en het uitschrijven van nieuwe verkiezingen. Ze argumenteerden dat er ernstige onregelmatigheden en onwettige zaken gebeurd zijn bij de verkiezingen van 31 maart.

Volgens Yavuz zijn de verkiezingen in Istanbul vervalst en zal de AKP alle nodige gerechtelijke stappen ondernemen om de “daders” te vinden. “Zo kunnen we de veiligheid van toekomstige verkiezingen verzekeren en we zouden graag zien dat de CHP ons hierbij helpt,” aldus Yavuz.

Volgens de resultaten van hun eigen onderzoek staat op 5388 van de meer dan 62.000 bewijsstukken voor de resultaten geen enkele stempel of handtekening. Ook bestond ongeveer een derde van de stemcomités niet uit ambtenaren, zoals de wet voorschrijft.

Twaalf leden van deze comités waren ambtenaren die eerder ontslagen werden wegens hun vermeende banden met FETÖ, dat Ankara verantwoordelijk houdt voor de poging tot staatsgreep in 2016. Duizenden anderen waren “verwanten in de eerste graad van FETÖ-leden,” aldus Yavuz.

De stemcomités werden samengesteld door de provinciale kiescommissie van de YSK. Zij kozen hun kandidaten uit lijsten die ze kregen van de autoriteiten. Yavuz beschuldigt de leiding van de ‘verkiezingswaakhond’ ervan dat ze ook andere mensen hebben aangesteld, die niet op de lijsten van de autoriteiten stonden.

Ook beweerde hij dat een aantal FETÖ-leden, in samenwerking met de CHP, op sociale media een campagne waren begonnen tegen de AKP.

“In alle 39 districten van Istanbul werden onregelmatigheden vastgesteld. Zo’n grootschalig en georganiseerd complot heb ik nog nooit gezien.”

Op 17 april diende de AKP nog een klacht in bij de YSK, ditmaal tegen de onregelmatigheden bij het hertellen van de stemmen in het district Maltepe.

De Nationalistische Beweging (MHP) eist ook nieuwe verkiezingen in Istanbul, met dezelfde argumenten als de AKP.

Hürriyet

S.V.R.