Recep Tayyip Erdoğan

De Turkse president Erdoğan heeft 14 mei aangewezen als nieuwe verkiezingsdatum en zei: “Onze natie zal ‘genoeg’ zeggen tegen deze coupplegers”, verwijzend naar de alliantie van de oppositie.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft op 18 januari aangegeven dat er op 14 mei presidents- en parlementsverkiezingen zullen worden gehouden, die normaal gesproken in juni plaatsvinden.

“Op 14 mei 1950 kwam Menderes met een overweldigende overwinning uit de stembus door te zeggen ‘Genoeg! Het is de beurt aan de natie om te spreken’. Onze natie zal, 73 jaar later op dezelfde dag, opnieuw genoeg zeggen tegen deze coupplegers die de Tafel van Zes (de alliantie van de oppositie) wordt genoemd,” zei Erdoğan tijdens de vergadering van de parlementaire fractie van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP).

De opmerkingen van Erdoğan kwamen na zijn signaal voor mogelijke vervroegde verkiezingen vanwege “de seizoensomstandigheden”.

In 1950 versloeg Adnan Menderes en zijn Democratische Partij de Republikeinse Volkspartij (CHP) van İsmet İnönü, die 27 jaar aan de macht was geweest, meestal onder een eenpartijstelsel. DP kreeg 53,5 procent van de stemmen, terwijl de CHP op 39,9 procent bleef steken.

Menderes, een naam die door Erdoğan en de AKP vaak wordt herdacht, werd na een staatsgreep in 1960 door ophanging geëxecuteerd nadat hij 10 jaar lang premier was geweest.

“Nu vragen we om de steun van onze natie in 2023 door te zeggen: ‘Genoeg! De beslissing en de toekomst behoren toe aan de natie.’ Ondanks de voogdijliefhebbers die het recht om de toekomst te bepalen niet aan onze natie willen overlaten, zullen wij de Eeuw van Turkije beginnen,” zei Erdoğan.

“Wij zijn een partij die haar dromen en doelen heeft bepaald volgens 2023. In de 100e verjaardag van onze republiek hebben we de doelen die we wilden bereiken voor ons land en onze natie voor een groot deel bereikt, ook al hebben de zware aanvallen en wereldwijde crises waar ons land de afgelopen 10 jaar mee te maken heeft gehad, op sommige punten voor vertraging gezorgd. 2023 is zowel het symbool van onze 20 jaar werk, als het begin van onze nieuwe visie, de Eeuw van Turkije,” voegde hij eraan toe. “Dit maakt de komende verkiezingen belangrijk en historisch.”

“Tafel van Zes” is de naam van de alliantie van de zes oppositiepartijen die zich hebben verenigd om het presidentiële regime van Turkije te veranderen in een “versterkt parlementair systeem”, bestaande uit de grootste oppositiepartij Republikeinse Volkspartij (CHP), de centrumrechtse İYİ (Goede) Partij, de islamistische Felicity (Saadet) Partij, Democratische Partij (DP), DEVA (Democratie en Vooruitgang) Partij en Toekomst (Gelecek) Partij.

Kan Erdoğan zich kandidaat stellen voor nog een termijn?

Volgens sommige critici kan Erdoğan zich kandidaat stellen als het parlement besluit vervroegde verkiezingen te houden vanwege de termijnbeperking.

Erdoğan werd voor het eerst president bij de presidentsverkiezingen van 2014.

Later werd hij bij de verkiezingen van juni 2018 de eerste president van het nieuwe uitvoerende presidentiële systeem. In het nieuwe systeem kan iemand maximaal twee keer tot president worden gekozen.

De vijfjarige ambtstermijn van Erdoğan loopt in juni 2023 af, en het debat is gaande of hij zich opnieuw kandidaat kan stellen.

Volgens regeringsgezinde kringen is er geen juridisch obstakel om Erdoğan in het nieuwe systeem opnieuw voor te dragen, omdat het presidentschap met de grondwetswijziging van 2017 een andere rol heeft gekregen. Critici wijzen er echter op dat artikel 101 van de Turkse grondwet een limiet van twee termijnen stelt aan het presidentschap. Voor een grondwetswijziging op dit punt zijn de stemmen van een tweederde meerderheid in het parlement (400 wetgevers) nodig, wat de regeringsalliantie niet haalt.

Volgens critici kan Erdoğan ook kandidaat worden als het parlement besluit vervroegde verkiezingen te houden met de goedkeuring van 360 van de 600 wetgevers. Het totale aantal zetels van de Volksalliantie, bestaande uit de regerende AKP, de rechtse Nationalistische Bewegingspartij (MHP) en de ultranationalistische Grote Eenheidspartij (BBP), bedraagt 335.

MHP-leider Devlet Bahçeli zei eerder dat er geen belemmering is voor Erdoğan om zich opnieuw kandidaat te stellen.

CHP-leider Kemal Kılıçdaroğlu had gezegd dat zijn partij geen bezwaar zou hebben tegen de kandidatuur van Erdoğan.

Bron: