De VS heeft haar status als potentiële bemiddelaar in het vredesproces in het Midden-Oosten verloren met haar beslissing om haar ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen, dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan op 14 mei.

“[Het besluit van de VS om de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen] is een jammere zaak. Het voelt aan alsof we in de donkere tijden voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog leven”, zei Erdogan tijdens een evenement in de denktank in Chatham House in Londen.

‘De Amerikaanse regering is verantwoordelijk voor het bloedbad’

Vicepremier Bekir Bozdağ zei op 14 mei dat Washington de verantwoordelijkheid deelt met Israël voor het bloedbad langs de Gazastrook. Ten minste 49 Palestijnen lieten het leven als gevolg van de Israëlische aanval.

“De Amerikaanse regering is net zo verantwoordelijk voor dit bloedbad als de Israëlische regering”, schreef Bozdağ op Twitter. Hierbij vermeldde hij dat de incidenten werden veroorzaakt door “onrechtvaardige en onwettige beslissingen” terwijl de Verenigde Staten hun ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem verhuisden.

Veroordeling is niet genoeg, aldus de minister van Buitenlandse Zaken

De moorden veroordelen op de grens tussen Gaza en Israël is niet voldoende, er moeten gezamenlijke stappen ondernomen worden. Dit zei de minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu op diezelfde dag.

Çavuşoğlu riep ook op tot de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC) en de Arabische Liga om een ​​sterker gezamenlijk standpunt over de kwestie Palestina te uiten.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde ook de moorden.

Hurriyet

B.L.J.