De Turkse president Recep Tayyip Erdogan bij de Hz. Ali Moskee in Uskudar district van Istanbul, Turkije op 07 mei 2021

Turkije zal de hele wereld mobiliseren, vooral de islamitische wereld, om “de terreur en de bezetting van Israël” te stoppen, verklaarde de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan maandag in afzonderlijke telefoongesprekken met de Palestijnse president Mahmoud Abbas en Hamas-chef Ismail Haniyeh.

Sprekend over het Israëlische geweld tegen vreedzame Palestijnen in Jeruzalem, herhaalde Erdoğan de steun van Ankara voor de Palestijnse zaak en beloofde hij de Palestijnen bij te staan.

Erdoğan verklaarde dat de daden van Israël “terreur” waren en veroordeelde de aanvallen op het Palestijnse volk met klem.

De Israëlische politie vuurde rubberkogels, traangas en verdovingsgranaten af om de Palestijnse gelovigen uiteen te drijven tijdens hun inval in de Al-Aqsa moskee in Jeruzalem op vrijdag.

De aanvallen op de derde heiligste plaats van de Islam en rond Oost-Jeruzalem, waarbij in het weekend meer dan 200 Palestijnen en 17 politieagenten gewond raakten, kwamen te midden van toenemende woede over geplande uitzettingen.

De spanningen in Jeruzalem zijn de afgelopen weken opgelopen doordat Palestijnen hebben geprotesteerd tegen de beperkingen die Israël oplegt aan de toegang tot delen van de Oude Stad tijdens de islamitische heilige maand Ramadan, en nadat de autoriteiten verschillende Palestijnse gezinnen hadden bevolen hun huizen te verlaten om plaats te maken voor Israëlische kolonisten.

Bron: Turkse media