De opperrabbijn van de Joodse gemeenschap, Izak Haleva, spreekt de pers toe

“Wij volgen met grote droefheid en bezorgdheid de ontwikkelingen aan de vooravond van Eid al-Fitr in Jeruzalem, dat heilig is voor alle Abrahamitische religies die wij volledig respecteren,” aldus een verklaring van het Turkse Opperrabbinaat eind maandag te midden van nieuwe Israëlische aanvallen op Palestijnen en de Gazastrook.

“We bidden voor een vreedzame Ramadan Bayram met een geest van solidariteit,” voegde de Turkse Joodse gemeenschap eraan toe.

Eerder op dezelfde dag doodde een Israëlische aanval negen mensen in het noorden van Gaza, volgens het ministerie van Volksgezondheid van de Gazastrook. Drie van de negen gedode burgers waren kinderen, aldus het ministerie.

Honderden Palestijnse betogers raakten maandag gewond bij aanvallen van de Israëlische politie in de heilige plaats van Jeruzalem, de Al-Aqsa Moskee, na dagen van invallen en aanvallen tegen vreedzame gelovigen tijdens de maand van de Ramadan.

Vijftig van de gewonden werden naar ziekenhuizen gebracht, vertelde een medische bron maandag aan Anadolu Agency (AA).

Israëlische veiligheidstroepen vuurden rubberkogels, traangas en verdovingsgranaten af, waarbij honderden gewonden vielen in de aanloop naar een bijeenkomst om “Jeruzalem Dag” te vieren, ter herdenking van de Zesdaagse Oorlog van 1967.

De demonstranten namen wraak door stenen en andere voorwerpen naar de politie te gooien. Palestijnen meldden dat er granaten op het moskeecomplex waren afgevuurd, waarbij tientallen gewonden vielen.

Sinds vrijdag heeft de politie voortdurend Palestijnse gelovigen in de moskee aangevallen, waarbij in het weekeinde bijna 300 gewonden vielen. De meeste verwondingen werden veroorzaakt door rubberen kogels die door de Israëlische politie werden afgevuurd, meldde de Palestijnse Rode Halve Maan.

Heiligste plaats

De aanval op de derde heiligste plaats van de Islam en rond Oost-Jeruzalem valt samen met het besluit van Israël om Palestijnen uit hun huizen te zetten op land dat wordt opgeëist door joodse kolonisten, waardoor verschillende landen hun veroordeling hebben uitgesproken voor zowel het geweld bij Al-Aqsa als de uitzettingen.

De spanningen in Jeruzalem zijn de afgelopen weken opgelopen doordat Palestijnen hebben geprotesteerd tegen de beperkingen die Israël oplegt aan de toegang tot delen van de Oude Stad tijdens de islamitische heilige maand Ramadan, en nadat de autoriteiten verschillende Palestijnse gezinnen hebben bevolen hun huizen te verlaten om plaats te maken voor Israëlische kolonisten.

Bron: Sabah