President Recep Tayyip Erdoğan aan het woord tijdens een evenement, in Malazgirt, Muş, Oost-Turkije, 26 aug. 2021.

De laatste aanvallen van Daesh op de Afghaanse luchthaven Kabul toont aan hoe gevaarlijk de groep is in de wereld en de regio, zei president Recep Tayyip Erdoğan vrijdag, die het incident veroordeelde.

Voor zijn vertrek naar Bosnië en Herzegovina en Montenegro, zei Erdoğan:

“De evacuatie van Turkse militairen die in Afghanistan dienen, gaat door. We zullen de evacuaties zo snel mogelijk afronden.”

Twee zelfmoordbommen hebben donderdag de menigte buiten de luchthaven van Kaboel doorkliefd, waarbij minstens 90 doden vielen, onder wie 13 Amerikaanse militairen, en de paniek werd aangewakkerd in de laatste dagen van een reeds uitzinnige evacuatie uit het door de Taliban gecontroleerde Afghanistan.

Er is geen schade aangericht aan Turkse eenheden op de luchthaven van Kaboel, maakte het ministerie van Defensie donderdag laat bekend.

De president zei dat Turkije nog geen definitief besluit heeft genomen over het verzoek van Taliban om steun te verlenen op de luchthaven van Kabul, vanwege de bezorgdheid over de veiligheid.

“In onze ambassade in Kabul vond een ontmoeting met de Taliban plaats die 3,5 uur duurde; er kunnen opnieuw gesprekken worden gevoerd als dat nodig is.”

Erdoğan over gesprekken met de Taliban, onderstreepte dat Turkije geen toestemming vraagt om met wie dan ook gesprekken te voeren.

Bron: Sabah