Als in het Turkse parlement een meerderheid gevonden wordt om de doodstraf weer in te voeren, dan zal de Turkse president Recep Tayyip Erdogan die wet tekenen. Dat heeft Erdogan vandaag zelf gezegd in een interview met CNN. De oproep tot de herinvoering van de doodstraf komt er na de mislukte staatsgreep van afgelopen vrijdag. Erdogan noemde de coup “een duidelijk geval van hoogverraad”.

“Natuurlijk is het aan het parlement om over de herinvoering van de doodstraf een beslissing te nemen”, zei Erdogan. “De parlementaire leiders zullen hiervoor dus samen moeten komen en dat bespreken. Als ze akkoord zijn hierover te spreken, dan zal ik als president elke beslissing die daarover van het parlement komt goedkeuren.”

 

 

 

Vandaag was Erdogan door Europa en de NAVO al gewaarschuwd de maatregel niet weer in te voeren. Zo wees de woordvoerder van de Duitse bondskanselier Angela Merkel erop dat een land met de doodstraf geen lid kan zijn van de EU. Ook Federica Mogherini, de buitenlandchef van de Europese Unie, had zich in die zin verklaard. Turkije schafte in 2004 de doodstraf af in het kader van zijn kandidatuur voor EU-lidmaatschap.Nog volgens CNN zal Erdogan binnen enkele dagen de Verenigde Staten formeel om de uitlevering vragen van Fethullah Gülen.

HLN