De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft vorige week vrijdag het “100-dagen actieplan” van het presidentskabinet bekend gemaakt in de hoofdstad Ankara. “Vandaag delen we met u ons eerste 100-dagen actieplan,” zei Erdogan tijdens de bijeenkomst aan het presidentieel complex.

“We werken momenteel aan een strategisch plan voor 2019-2023 en streven ernaar dit eind november af te ronden,” voegde hij toe. De president zei dat er meer dan 1.000 projecten zullen worden afgerond in de komende 100 dagen en kondigde aan dat er nog 400 andere op het programma staan.

Het Canal Istanbul project, een waterweg op zeeniveau die de Zwarte Zee met de Zee van Marmara en de Middellandse Zee zal verbinden, zou tegen 2023 moeten worden afgerond.

Buitenlandse politiek

Erdogan kondigde ook aan dat het consulaat-generaal in Mosoel en Basra (Irak) opnieuw zal worden geopend in kader van het actieplan. Er zal ook een nieuwe Turkse commandant worden ingezet bij de NAVO-missie voor Irak. Turkije doet ook het mogelijke om Syrische vluchtelingen te kunnen terugsturen naar veilige zones in Syrië. Men wil het aantal terugkerende Syriërs met 250.000 verhogen.

De president benadrukte ook dat Turkije het Palestijnse volk dat slachtoffer is van “onwettige en onmenselijke” aanvallen van Israël, ten alle tijden zal blijven steunen.

 Economie en energie

“We staan voor een economische oorlog. Maak je geen zorgen, we zullen winnen,” haalde Erdogan aan.

Erdogan riep zijn burgers op om vreemde valuta en goud om te wisselen in Turkse lira. De president zei ook dat de Chinese, Mexicaanse, Russische en Indiase markten in het nieuwe tijdperk prioriteit zullen krijgen voor de Turkse export.

Turkije wil ook haar binnenlandse energiesector verder ontwikkelen. Zo zal er een nieuw boorschip worden aangekocht voor offshore-exploratie van koolwaterstoffen in omliggende Turkse wateren.

Hij voegde toe dat de bouw van de eerste kerncentrale van Turkije op schema ligt en dat de tweede in de Zwarte-Zeeprovincie Sinop snel zou worden gebouwd, alsook een derde centrale in het noordwesten van Thracië.

“De nieuwe luchthaven van Istanbul moet tegen 29 oktober volledig operationeel zijn. Dit is het belangrijkste punt van ons 100-dagen plan,” klonk het verder. De nieuwe luchthaven van Istanbul wordt een van de drie grootste luchthavens ter wereld met een jaarlijkse capaciteit van 90 miljoen passagiers in de eerste fase.

Anadolu

A.O.