Het hoofd van de Turkse publieke omroep heeft gezegd dat Turkije het Eurovisiesongfestival zal blijven boycotten zolang er “baardige mannen met rokken” blijven deelnemen. Hij verwees naar de bebaarde Oostenrijker genaamd “Conchita” die in 2014 de eerste plaats in de wacht sleepte.

“We overwegen niet om opnieuw deel te nemen aan de wedstrijd. Het stemsysteem is een van de redenen. Als openbare omroep kunnen we ook niet live uitzenden om 21.00 uur wanneer de kinderen nog wakker zijn. Zeker niet wanneer er baardige mannen in een rok op het podium staan die niet geloven in het geslacht en beweren dat ze man en vrouw zijn,” aldus İbrahim Eren, algemene directeur van de Turkse omroep TRT.

Turkije neemt sinds 2012 niet meer deel aan het Eurovisiesongfestival uit protest tegen de veranderingen in het stemsysteem. De organisatie introduceerde een 50/50 jury en tele-voting systeem en de “Big Five”-regel die Spanje, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland in staat stelt zich elk jaar automatisch te kwalificeren voor de finale.

Vorig jaar werd gespeculeerd dat Turkije snel zou kunnen terugkeren naar de Europese zangwedstrijd. Eren weerlegde deze speculatie op 4 augustus.

“Ik heb de Europese Radio-Unie (ERU) laten weten dat ze van hun waarden afdwalen. Als gevolg hiervan zijn ook andere landen uit het Eurovisiesongfestival gestapt. Er heerst een mentale chaos bij de ERU vanwege het slechte bestuur. Als zij dit kunnen rechttrekken, kunnen wij ons weer bij het festival aansluiten,” voegde Eren toe.

Hurriyet