Turkije heeft de Russische erkenning van twee afgescheiden gebieden in Oost-Oekraïne als “onaanvaardbaar” bestempeld en heeft aangekondigd dat het als Zwarte-Zeeland zijn eigen maatregelen zal nemen.

“Wij vinden het besluit onaanvaardbaar. We nodigen de betrokken partijen uit om met gezond verstand te handelen en het internationaal recht na te leven,” zei president Recep Tayyip Erdoğan op 22 februari tegen journalisten die met hem meereizen op zijn Afrika-tournee.

De verklaring van Erdoğan volgde op de ondertekening door de Russische president Vladimir Poetin van een decreet voor de erkenning van de zelfverklaarde republieken Donets en Luhansk in Oost-Oekraïne eind 21 februari, een stap die de spanning in de regio verder deed oplopen.

Erdoğan herinnerde eraan dat het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken een verklaring heeft afgelegd over de Russische stap, waarin werd benadrukt dat de erkenning van deze regio’s een schending is van het akkoord van Minsk en een flagrante schending van de politieke eenheid en de territoriale integriteit van Oekraïne.

“Het besluit van de Russische Federatie is onaanvaardbaar en wij wijzen het af”, aldus de verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken na het besluit van Poetin.

Erdoğan herinnerde eraan dat Turkije zich vanaf het begin van de crisis oprecht heeft ingespannen voor deëscalatie en verwees daarbij naar zijn eerdere voorstel om Russische en Oekraïense leiders bijeen te brengen op een topontmoeting in Turkije.

Op een vraag van de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy over een mogelijke bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad met deelname van Duitsland en Turkije, antwoordde Erdoğan dat Turkije zeker aan de top zou deelnemen.

“Ik heb mijn intentie al uitgesproken. Zo moet het zijn. Het voorstel van de heer Zelenskyy is een positief voorstel”, zei Erdoğan.

Turkije neemt eigen maatregelen

Toen Erdoğan eraan herinnerde dat Turkije een kustland is in de Zwarte Zee, benadrukte hij dat dit een bijzondere verantwoordelijkheid voor Turkije met zich meebrengt.

“Wij zijn tegelijkertijd een land aan de Zwarte Zee. Omdat we een land aan de Zwarte Zee zijn, moeten er veel voorzorgsmaatregelen worden getroffen. Wij hebben deze maatregelen reeds genomen en zullen dat blijven doen”, zei hij.

“Wij kunnen de verantwoordelijkheden van ons Zwarte-Zeeland-zijn niet naast ons neerleggen. Met dit inzicht zullen wij onze weg vervolgen”, voegde hij eraan toe.

Turkije heeft de controle over de Turkse zeestraten op grond van het Verdrag van Montreux uit 1936, dat het verblijf van strijdkrachten van niet-kuststaten in de Zwarte Zee aan banden legt.

Bron: Hürriyet