Muhammet Emin Akbaşoğlu, plaatsvervangend voorzitter van de AKP-parlementaire fractie, is op de sociale media bekritiseerd over zijn wiskundige berekening, toen hij zei dat een inflatie van 6-7% in Europa leidde tot prijsstijgingen van 600-700%.

Muhammet Emin Akbaşoğlu, vicevoorzitter van de Turkse regeringspartij AKP, beweerde op 20 februari tijdens een live-uitzending van Habertürk TV dat de huidige economische crisis niet uniek is voor Turkije, en dat “een winkelwagentje dat vroeger 150 euro kostte in Frankrijk en Duitsland nu 750-800 euro kost”.

Akbaşoğlu’s berekening verbijsterde de kijkers, omdat hij zei dat er in Frankrijk en Duitsland een inflatie van 6-7% was, maar dat de prijzen met het 6-7-voudige waren gestegen.

“We moeten wat er in Turkije gebeurt vergelijken met Europa en Amerika. Dit is geen crisis die alleen Turkije treft, alleen Turkse mensen…Er is een inflatie van 6-7% [in Frankrijk en Duitsland], waardoor de prijzen met 6-7 keer zijn gestegen,” zei hij.

Nadat de presentator van het programma, Kübra Par, hem waarschuwde voor zijn rekenfout, bleef Akbaşoğlu zijn bewering verdedigen en zei dat hij op de hoogte was gebracht van de prijzen door zijn vrienden die in Frankrijk wonen.

De opmerkingen van de AKP-afgevaardigde werden een heet hangijzer op de sociale media, waarbij mensen zeiden hoe mensen met een dergelijke kennis de leiding kunnen hebben over de regering.

Frankrijk rapporteerde in januari een inflatie van 2,9 procent op jaarbasis, terwijl Duitsland een inflatie van 4,9 procent op jaarbasis rapporteerde.

Turkije daarentegen meldde in januari een inflatie van 48,69 procent op jaarbasis, het hoogste cijfer in twee decennia.

Akbaşoğlu had eerder ook al de wenkbrauwen doen fronsen met zijn uitspraken over het minimumloon.

In april 2019 had hij gezegd: “Als een werknemer met een minimumloon drie maaltijden per dag simit [Turkse bagel] eet voor zijn gezin van vijf, dan hebben ze per maand 1.120 lira in hun zak, is dat niet goed?”

Bron: Turkse media