Istanbul wordt in 2021 de topstad met de hoogste verkeersdrukte ter wereld, zo blijkt uit een rapport van navigatiebedrijf TomTom.

Istanbul wordt in 2021 de meest overbelaste stad ter wereld, zo blijkt uit een verkeersindex die is uitgebracht door geolocatiespecialist TomTom. De index rangschikte 404 steden in 58 landen.

Het gemiddelde congestieniveau van Istanbul bedroeg 62 procent in 2021, met een stijging van 11 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Een congestieniveau van 62 procent in Istanbul betekent dat een reis van 30 minuten 62 procent meer tijd zal kosten dan in de basisstaat van de stad zonder congestie.

Moskou volgde Istanbul op de tweede plaats met 61 procent congestie in 2021. Kyiv neemt de derde plaats in met 56% congestie.

Het rapport suggereert dat het verkeer en de congestie nog steeds lager zijn dan vóór de pandemie, ook al zijn er tekenen van herstel in vergelijking met 2020.

“Hoewel Turkije de meest overbelaste stad ter wereld was, vertoonde het hele land ook congestieniveaus die hoger waren dan vóór de pandemie, wat een grote terugslag toont ten opzichte van de lockdown,” aldus het rapport.

28 april 2021 was de drukste dag van het jaar in Istanbul. Volgens het rapport is het ergste spitsuur in de week tussen 18 en 19 uur op vrijdag in de megastad.

Bron: Turkse media