Turkije vastbesloten om aanzetten tot moslimhaat streng aan te pakken

Op woensdag zei president Recep Tayyip Erdoğan op een evenement van de VN in New York dat het aanzetten tot haat het belangrijkste middel is om anti-moslimsentimenten, racisme en xenofobie te verspreiden. Hij onderstreepte dat Turkije veel inspanning levert om dit tegen te gaan.

 

 

Turkije is vastbesloten om bij te dragen aan de strijd tegen anti-moslimsentimenten, racisme en het aanzetten tot haat, waar met name moslims veel last van hebben. Dit zei Erdoğan eerder op een evenement van de VN over de bestrijding van haat. Hij onderstreepte dat het aanzetten tot haat een veelvoorkomend middel is om anti-moslimsentimenten, racisme en xenofobie te verspreiden. Hij verklaarde dat moslims nog het meest vatbaar zijn voor haat en meer kans hebben om omwille van hun geloof aangevallen te worden.

“Moslimvrouwen worden op straat, op de markt of op hun werk lastig gevallen omdat ze hun gezicht bedekken”, aldus Erdoğan, die ook benadrukt dat het aanzetten tot haat niets te maken heeft met vrije meningsuiting. Hij bekritiseerde politici die via sociale media het aanzetten tot haat goed praten. “Het is immoreel, het is een belediging om de islam, een religie van vrede, gelijk te stellen met terrorisme. Dit mag niet geaccepteerd worden”, verklaarde Erdoğan, waarmee hij kritiek levert op iedereen die verkeerde informatie over de islam verspreidt in de internationale gemeenschap.

Hij suggereerde ook dat de VN een platvorm zou kunnen oprichten om de problemen rond het aanzetten tot haat te bestrijden. “Turkije steunt de oprichting van een databank door de VN om haatzaaiers op te sporen”, zei Erdoğan.

Erdoğan sprak ook over de situatie in Kashmir. Volgens hem is de regio veranderd in een openluchtgevangenis vanwege de beperkingen die de Indiase overheid aan de bevolking heeft opgelegd. Hij roept landen en organisaties op om actie te ondernemen om zo verandering af te dwingen. De president wees vooral op verhalen over jonge moslims in het gebied die gefolterd worden omdat ze vlees eten. Hij vindt die verhalen absurd omdat “niet verwacht mag worden dat iedereen zomaar vegetarisch wordt.” “Dit is niet mogelijk. In mijn religie mag je vlees eten, dus als je zegt dat er godsdienstvrijheid is, moet je dit toestaan. Ik respecteer jouw geloof, dus waarom respecteer jij het mijne niet”, vroeg hij. Hij verklaarde ook dat het eten van varkensvlees in de islam niet is toegestaan, maar dat in Turkije niet wordt opgetreden tegen hen die wel varkensvlees eten. Volgens hem is het niet de zaak van de regering om te bepalen wie wat eet.

 

Het deel van Kashmir dat door India bestuurd wordt, wordt sinds 5 augustus door de Indiase overheid onderdrukt, omdat India artikel 370 uit de grondwet, dat de regio een speciale status gaf, heeft vernietigd. Honderden mensen, voornamelijk politieke leiders, werden al opgesloten. Een ander deel van Kashmir is Pakistaans gebied, maar beide landen eisen de hele regio op. China controleert nog een ander deel van Kashmir, maar India en Pakistan vochten al twee keer een oorlog uit in het gebied.

EU-parlement meldt toenemende anti-moslimsentimenten in Europa

Vooral in het Westen is er al jaren veel haat tegen moslims. Dat merkt ook het Europees parlement, en dat is ook de belangrijkste reden waarom Erdoğan zijn toespraak over haat tegen moslims hield. Op dinsdag hield het Europees parlement een zitting om moslimhaat te bespreken, omdat op het hele continent de haat toeneemt. Tomasso Chiamparino is coördinator voor de strijd tegen moslimhaat in opdracht van de Europese commissie. Hij liet weten dat het discours van sommige politici ook steeds meer gericht is op haat en discriminatie. Hij vindt dat dit niet genegeerd mag worden.

Bron: Sabah