Een aardbeving met een kracht van 5,8 op de schaal van Richter veroorzaakte donderdag kortstondig paniek toen de schok de stad Istanboel trof. De dienst voor noodgevallen en rampen (AFAD) verklaarde dat de oppervlakkige schok rond 14U GMT+3 het Zuidwesten van de stad trof.

Het epicentrum lag volgens AFAD op een diepte van 7 kilometer onder de zee van Marmara. Volgens het Kandilli-observatorium, het instituut voor onderzoek naar aardbevingen lag het epicentrum echter op 11,9 km diepte. Scholen en ziekenhuizen moesten geëvacueerd worden, maar er zijn tot nu toe nog geen slachtoffers gemeld. Ook is er geen zware schade. Gouverneur Ali Yerlikaya liet later weten dat scholen op donderdag dicht blijven en AFAD raadde iedereen sterk af om beschadigde gebouwen binnen te gaan.

Ongeveer 25 minuten later trof een naschok van 4,1 op de schaal van Richter de stad. Nog later waren er meer naschokken.

Eerder op donderdag, rond het middaguur, trof een andere aardbeving, deze keer van 2,9 op de schaal van Richter, de kust van Selivri, dichtbij Istanboel.

Dit zijn niet de eerste aardbevingen deze week. Het Zuidwesten van Istanboel werd drie dagen geleden wakker gemaakt door een schok van 4,6.

Aardbevingen

Turkije wordt vaak getroffen door aardbevingen. Een van de dodelijkste bevingen was in 1999, toen 17.000 mensen in het gebied rond Istanboel omkwamen. Het land is een van de meest seismisch actieve regio’s, omdat er meerdere breuklijnen onder het gebied lopen. De meest actieve zones is de Noord-Anatolische breuk (NAF), waar de Anatolische en de Euraziatische tektonische plaat elkaar raken.

Bij de aardbeving in de grootste stad van Turkije zijn minstens acht mensen gewond geraakt en moesten veel bewoners gedwongen hun huizen verlaten. Istanbul werd opgeschrikt door een schok met een magnitude van 5,8. Twee dagen eerder was er al een beving van 4,6.

De acht mensen raakten lichtgewond en sommige gebouwen raakten licht beschadigd, zei president Erdogan. Na de aardbeving volgden een paar naschokken. Die hebben er volgens de Turkse media voor gezorgd dat een minaret afbrak.

(Bron: Sabah)