De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei woensdag opnieuw dat Turkije de Russische afweersystemen (S-400) reeds heeft gekocht en dat deze komende maand zullen worden geleverd. Hij benadrukte voor de zoveelste keer dat de deal met Moskou onomkeerbaar is.

“Ik zeg niet dat Turkije S-400’s zal aankopen, we hebben ze al aangekocht! De deal is rond,” zei Erdogan op een bijeenkomst van zijn AK-Partij.

De president wees erop dat de S-400-overeenkomst met Moskou niet alleen aantrekkelijk is vanwege de prijs, maar ook vanwege de technologieoverdracht en de mogelijkheid tot gezamenlijke productie.

Erdoğan sprak ook over de Amerikanen die ermee dreigen om Turkije uit het F-35 programma te schrappen als gevolg van de S-400 aankoop. Hij wees erop dat Turkije niet alleen een klant was, maar ook een productiepartner die meer dan 1 miljard dollar heeft geïnvesteerd in het project.

“Eind deze maand hebben we bijeenkomsten gepland in Japan waar we zullen samenzitten met President Trump. Ik hoop dat we deze kwesties wederzijds zullen kunnen bespreken,” zei Erdogan.

Het Pentagon liet vorige week weten dat Turkije uit het F-35 programma zal worden getrapt indien de S-400 deal met Rusland niet wordt geannuleerd. De Turken zullen dan ook geen F-35 straaljagers ontvangen. De twee NAVO-bondgenoten zitten door de S-400 deal al een tijdje verwikkeld in een langdurig verhit geschil.

De Amerikaanse minister van Defensie, Patrick Shanahan, zei in een brief dat de training van Turkse straaljagerpiloten op 31 Juli zal worden beëindigd. Ook zal Turkije geen straaljagers in ontvangst mogen nemen, ook al werd hiervoor betaald.

Shanahan zei ook dat de Turks-Russische wapendeal schadelijke gevolgen zal hebben voor de betrekkingen tussen Turkije en de VS. De Amerikanen dreigen ook deze keer met sancties die “zware economische gevolgen zullen hebben”, in een poging om de Turken op hun knieën te krijgen.

Shanahan en andere Amerikaanse defensieambtenaren beklemtoonden wel dat deze besluiten niet onomkeerbaar zijn. Indien Turkije de deal met Rusland alsnog van tafel schuift, zullen de Turken “worden gespaard”.

De Turkse minister van Defensie, Hulusi Akar, zei woensdag dat de brief van Shanahan niet werd geschreven “in de geest van de alliantie”. Hij voegde toe dat Turkije gepast zal antwoorden op de Amerikaanse dreigingen.

Sabah

O.A. ✔