De Turkse president Recep Tayyip Erdogan (L) wordt verwelkomd door Emir van Qatar Tamim bin Hamad Al Thani (R) in Doha, Qatar op 25 november 2019.

Turkije en Qatar hebben een overeenkomst ondertekend waardoor militaire studenten uit Qatar geneeskunde kunnen studeren aan Turkse universiteiten zonder dat daarvoor examens vereist zijn.

De overeenkomst is goedgekeurd door president Recep Tayyip Erdoğan en op 25 juni in werking getreden.

Een protocol ondertekend met de regering van Qatar en goedgekeurd door de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zal militaire studenten uit Qatar toestaan om geneeskunde te studeren in Turkije zonder dat zij daarvoor examens moeten afleggen, zo meldde de Turkse media op 25 juni.

Dankzij de overeenkomst kunnen studenten uit Qatar worden toegelaten tot opleidingen geneeskunde, tandheelkunde en farmacie zonder dat zij zich hoeven te kwalificeren voor examens die Turkse studenten wel moeten afleggen.

Onder de naam “Onderwijs en Samenwerking in Militaire Gezondheid” werd het protocol aanvankelijk door het publiek geïnterpreteerd om alle Qatarese studenten toe te laten tot geneeskundeprogramma’s in Turkije, maar het Turkse ministerie van Defensie gaf een verklaring uit waarin de beweringen werden weerlegd.

“Beweringen op sociale media dat Qatarese studenten zonder examen of collegegeld toegelaten zullen worden tot de geneeskundeopleidingen weerspiegelen niet de waarheid,” aldus een verklaring van het ministerie op 25 juni.

Het protocol geldt voor uitwisselingsstudenten, Qatarese militairen en studenten die een opleiding volgen voor het leger van Qatar, aldus het ministerie, dat eraan toevoegde dat in de komende dagen meer informatie over het protocol zal worden vrijgegeven.

Het protocol voorziet ook in samenwerking tussen de twee staten op het gebied van de logistieke aspecten van de gezondheidszorg, zoals de huisvesting van patiënten, de bouw van ziekenhuizen en opleiding.

Bron: Turkse media