Sedat Peker

De Turkse autoriteiten hebben een verbod uitgevaardigd op de YouTube-, Instagram- en Twitter-accounts van de leider van de georganiseerde misdaad Sedat Peker, zei de Vereniging voor vrijheid van meningsuiting (İFÖD) laat op 24 juni.

Het verbod is nog niet doorgevoerd door de platformen in kwestie, ook al hebben ze lokale kantoren in Turkije.

Een toegangsverbod werd uitgevaardigd voor de sociale media-accounts van maffialeider Sedat Peker na bijna twee maanden van zijn onthullingen die de Turkse nieuwsagenda schokten, meldde de Turkse Vereniging voor Vrijheid van Meningsuiting (İFÖD) laat op 24 juni.

Het toegangsverbod werd uitgevaardigd om “nationale veiligheidsredenen,” zei de vereniging, eraan toevoegend dat het verbod nog niet werd uitgevoerd door de platformen in kwestie.

“Georganiseerde misdaadleider Sedat Peker’s YouTube-kanaal en sommige video’s, samen met zijn Twitter- en Instagram-accounts, zijn verboden voor toegang om redenen van nationale veiligheid en de bescherming van de openbare orde,” zei de vereniging in haar verklaring.

De betrokken sociale-mediaplatforms hebben onlangs kantoren geopend in Turkije als onderdeel van nieuwe wetgeving die een lokale vertegenwoordiging voor grote sociale-mediaplatforms verplicht stelt.

Peker heeft op YouTube video’s gepubliceerd waarin hij belangrijke beweringen deed over relaties tussen spelers van de diepe staat en misdaadorganisaties, waaronder minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu.

Na het verbod ging Peker op Twitter in protest en beloofde hij alle mogelijke middelen te vinden om met het publiek te delen wat hij weet.

“Ik heb een contract met jullie gesloten. Stel dat het ze lukt om mijn social media accounts te sluiten, dan beloof ik jullie dat ik wat ik weet via rook zal delen als dat nodig is,” twitterde Peker op 25 juni.

Zichzelf noemend als “Psychiatrisch Professor Dokter Sedat Peker,” zei de maffialeider dat hij eerst zijn vijanden gek ging maken en ze daarna ging behandelen.

Bron: Turkse media